Začala protiteroristická operácia. Centrum Charkova je zablokované

charkov
Policajti brániaci vládnu budovu, Charkov. PHOTO: Flickr.

CHARKOV/KYJEV – Podľa ukrajinsko ministra vnútra Arsena Avakova prebieha v Charkove protiteroristická operácia. Polícia zatkla približne 70 proruských separatistov. Moskva vyzvala Kyjev, aby okamžite ukončil vojenské operácie na východe krajiny. Ukrajinskí poslanci dnes budú jednať o návrhu vyhlásenia výnimočného stavu.

Zápalné fľaše

„Charkov. Začala protiteroristická operácia. Centrum mesta je uzavreté. Rovnako ako stanice metra. Nepanikárte. Až skončíme, všetko opäť otvoríme,“ napísal Avakov na sociálnej sieti. Ďalej uviedol, že policajti zatkli približne 70 separatistov. Operácia sa podľa ministra odohráva bez použitia strelných zbraní.

Podľa agentúry Unian napadnutý úrad vyčistila od separatistov špeciálna jednotka Jaguár z centrálnej Ukrajiny. Žiadne obete na životoch neboli hlásené. Ukrajinským úradom sa podľa agentúry Interfax počas noci podarilo vytlačiť proruských aktivistov zo sídla miestnej televízie. Pri zásahu v sídle oblastnej správy „časť demonštrantov začala hádzať do okien zápalné fľaše, niekoľko miestností sa vznietilo.“

Na vine je Moskva

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Kvôli nepokojom na východe krajiny Kyjev posilnil ostrahu hraníc a rovnako vyslal policajné posily z ďalších regiónov do Charkovskej, Doneckej a Luhanskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia obviňujú z celej vzbury Mosvku.

V pondelok proruskí separatisti v Donecku a v Charkove vyhlásili vlastnú ľudovú republiku. Požiadali tiež o vojenskú pomoc Ruska. V Luhansku vzbúrenci obsadili kanceláriu ukrajinskej tajnej služby a zmocnili sa skladu zbraní. Ukrajinskí predstavitelia sú presvedčení, že za napätím na východe krajiny stojí Rusko.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices