Prezentácia volieb do EP. PHOTO: Credit © European Union 2014

Čo je iné na týchto európskych voľbách?

Prezentácia volieb do EP. PHOTO: Credit © European Union 2014
Prezentácia volieb do EP. PHOTO: Credit © European Union 2014

Iste ste zaregistrovali nový slogan volieb do Európskeho parlamentu – „Tento raz je to iné. Konaj. Reaguj. Rozhoduj.“. Vybrali sme sa do Bruselu a zisťovali pre vás, čo je tento raz iné a ako vy, občania Slovenskej republiky, môžete rozhodnúť o smerovaní Európskej únie v májových voľbách.

Aby EÚ zatraktívnila voľby do Európskeho parlamentu a prilákala k urnám viac ľudí, zaviedla dve novinky. Európski občania si budú môcť po prvýkrát svojím hlasovaním vybrať predsedu Európskej komisie. Zároveň chce Únia prezentovať „politické rodiny“, do ktorých sa začlenia kandidáti do EP z národných strán.

Podpredsedovia Európskej komisie, Maroš Šefčovič a Viviane Reding, minulý rok predložili oznámenie týkajúce sa zatraktívnenia volieb. Odporučili v ňom členským krajinám i európskym politickým stranám, aby voľby priblížili požiadavkám občanov. Jednotlivé skupiny mali navrhnúť spoločného kandidáta na post Európskej komisie a prijať politický záväzok, aby národné strany otvorene vyhlásili, do ktorej európskej politickej rodiny chcú po voľbách patriť.

Ak ste zaznamenali vo vyhláseniach slovenských kandidátov na europoslancov, že sa ich strana prikláňa k jednej zo siedmych európskych politických skupín, je to práve kvôli tomu, aby ste vy ako občania neboli prekvapení, keď sa váš kandidát zo slovenskej strany v Európskom parlamente zaradí do politickej skupiny, ktorá môže vyznávať trochu iné hodnoty.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Voľbou slovenského kandidáta a jeho príslušnosťou k určitej európskej politickej skupine, posilňujete túto skupinu. Následne sa to prejaví v počte kresiel, ktoré skupina v Parlamente získa. Môže sa stať, že silnejšie skupiny (s väčším počtom kresiel) vytlačia slabšie úplne z Parlamentu a výsledne zostane menej ako sedem skupín. Všeobecne platí, že čím silnejšia skupina je, tým väčšiu šancu na post predsedu Európskej komisie má jej kandidát.

O bar

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices