Nezamestnanosť v eurozóne vo februári na úrovni 11,9 %

Miera nezamestnanosti v eurozóne už niekoľko mesiacov viac – menej stagnuje a pohybuje sa okolo úrovne 12 %. Vo februári dosiahla hodnotu 11,9 %. V Európskej únii ako takej, do ktorej patrí o desať krajín viac, bola harmonizovaná miera nezamestnanosti vo februári evidovaná na úrovni 10,6 %. Údaje zverejnil uplynulý týždeň Eurostat.

harmonizovaná miera nezamestnanosti február 2014Na Slovensku dosiahla harmonizovaná nezamestnanosť vo februári tohto roka úroveň 13,9 % a v porovnaní s poslednými mesiacmi roka 2013 sa tak mierne znížila. Slovenská nezamestnanosť je tak podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, aj naďalej šiesta najvyššia v EÚ. Viac než štvrtina ekonomicky aktívneho obyvateľstva bola vo februári bez práce v Španielsku a zrejme i v Grécku [krajina zatiaľ údaje neposkytla]. Vyššia miera nezamestnanosti ako nás trápi ešte aj Chorvátsko [17,6 %], Cyprus [16,7 %] a Portugalsko [15,3 %]. Naopak, najnižšia nezamestnanosť bola v druhom mesiaci tohto roka evidovaná v Rakúsku [4,8 %] a Nemecku [5,1 %].

V takmer všetkých európskych ekonomikách ceny priemyselníkov ďalej klesajú

ppi v krajinách eú 28 vo februári 2014Eurostat počas uplynulého týždňa zverejnil údaje o februárovom vývoji cien priemyselných výrobcov v krajinách EÚ. Priemyselníci v eurozóne predávali produkty svojím prvým odberateľom vo februári tohto roka medziročne lacnejšie o – 1,7 % a priemyselníci v celej únii o – 1,6 % lacnejšie. V oboch prípadoch išlo už o siedmy mesiac medziročne nižších cien v rade.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Aj slovenskí priemyselníci predávali svoje výrobky počas druhého tohtoročného mesiaca lacnejšie ako pred rokom a to o – 3,8 %. Spomedzi krajín, za ktoré Eurostat zverejnil údaje, sa ceny priemyselných výrobcov zvýšili len v troch ekonomikách. Najvýraznejší medziročný nárast cien, avšak len o 1,1 %, bol zaznamenaný v Írsku. Naopak, najväčší medziročný pokles priemyselných cien, o – 5,4 %, evidoval Cyprus.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices