chlapec
PHOTO: redakcia/ram.

Rok 2015 bude Európsky rok rozvoja. EÚ plánuje pomáhať aj napriek kríze

chlapec
PHOTO: redakcia/Martin Gábor.

Čo je to Európsky rok?

Od roku 1983 vyhlasuje Európska únia každoročne jednu tému, ktorá bude v centre pozornosti na najbližší rok. Európsky rok zohráva úlohu v komunikácii v rámci EÚ o konkrétnej téme a umožňuje národné a medzinárodné stretnutia, na ktorých sa o danej téme diskutuje. Pre tieto účely je určený špeciálny rozpočet, ktorý slúži na mediálne kampane a aktivity spojené s témou. Týmto spôsobom sa EÚ snaží zapojiť všetky členské štáty, médiá aj občanov.  Rok 2015 bude Európskym rokom rozvoja.

EÚ bude pomáhať aj napriek kríze

Európska únia je najväčším poskytovateľom pomoci na svete. Rok 2015 bude príležitosťou zhodnotiť, čo sa doposiaľ dosiahlo a hlavne čo ešte treba urobiť. Napriek súčasnej ekonomickej kríze zostáva podpora pre rozvoj na vysokej úrovni, pričom podľa prieskumu Eurobarometer si 85% európskych občanov myslí, že Európa by mala pomáhať rozvojovým krajinám aj napriek kríze. Okrem toho, viac ako 6 z 10 opýtaných sa vyjadrilo, že pomoc rozvojovým krajinám by sa mala ešte zvýšiť.

S cieľom zvýšiť povedomie a dokázať občanom, že Európa peniaze investuje rozumne a že z týchto investícií budú profitovať nielen chudobní ľudia z rozvojových krajín, ale aj samotní občania Európskej únie, sa plánuje kampaň za 15 miliónov eur. Pomoc sa pritom bude poskytovať len krajinám, ktoré si ju zaslúžia. „Ak krajina viac nespĺňa podmienku základných hodnôt, pomoc sa dá stopnúť. Ak krajina zájde priveľmi ďaleko, ako sa to stalo v Zimbabwe, kde opovrhovali všetkými hodnotami, pristúpili sme k systému ukončenia pomoci,“ hovorí Charles Goerens zo Skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Niektorí europoslanci sú však skôr za to, aby sa namiesto zvyšovania povedomia zmenila politika rozvojovej pomoci. Vyjadrujú názor, že napriek dlhoročnej pomoci rozvojovým krajinám sa chudobu stále nepodarilo vykoreniť, a teda treba hľadať iné riešenia.

Okrem rozvojovej pomoci sa kampaň zameria aj na nutnosť zmierňovať klimatické zmeny a tiež to, ako sa im prispôsobiť.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices