Minister Lajčák vycestoval do Kyjeva, bude rečniť o plyne

lajčák
Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí SR. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA/KYJEV – Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan obvinil Slovensko z blokovania dodávok plynu cez naše územie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vycestoval do Kyjeva na medzinárodné fórum. Situáciu, ktorú rieši aj Brusel a Spojené štáty americké, sa bude snažiť vysvetliť vo svojom prejave.

Kritická situácia

Miroslav Lajčák vystúpi na bezpečnostnom fóre ako jeden z rečníkov. Plánuje otvoriť debatu o reverznom toku plynu. Podľa neho nie sú vyjadrenia z ukrajinskej strany na Slovensko korektné. Problém vidí aj v komunikačnej stratégii. Ďalším cieľom návštevy je nadviazať vzťahy s dočasnou ukrajinskou vládou.

Kyjev okrem medzinárodného fóra rieši aj kritickú situáciu na východe krajiny, kde mestá ako Doneck či Charkov stále okupujú  proruskí separatisti. Nepokoje sa nevyhli ani Luhansku. Demonštranti obsadili vládne budovy a odísť hodlajú až po rešpektovaní ich požiadaviek.

Nebudú ich stíhať, ak…

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Dvojdňová lehota, ktorou Kyjev pohrozil proruským radikálom na východe Ukrajiny, postupne ubieha. Situácia ostáva napätá. Ak ruskí separatisti opustia obsadené úrady a odovzdajú zbrane, ukrajinské úrady ich nebudú stíhať. Prehlásil to úradujúci prezident Olexaner Turčynov. „Zaručujeme vám, že nebudeme stíhať nikoho, kto odovzdá zbrane a opustí budovu,“ prehlásil Turčynov v parlamente. „Som ochotný podpísať prezidentský dekrét,“ dodal úradujúci prezident.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices