Putin hrozí Európe odstávkou plynu

putin
Vladimír Putin. PHOTO: Flickr.

MOSKVA/KYJEV – Ruský prezident Vladimír Putin v liste európskym štátnikom pohrozil, že zastaví dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev včas neuhradí svoje záväzky. Podľa ruského plynového koncernu Gazprom dlhuje Kyjev za plyn 2,2 miliardy dolárov. Informovala agentúra Reuters.

Okamžité riešenie

Vladimir Putin v liste informoval vybraných európskych predstaviteľov o kritickej situácii spôsobenej ukrajinským dlhom za plyn a možnom dopade dlhu na dodávky tejto strategickej suroviny do Európy. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova žiada jeho šéf rýchle riešenie.

Putinov list obsahuje návrh na okamžité kroky, pretože situácia si vyžaduje naliehavé riešenie. Podľa agentúryReuters má list posilniť tlak Ruska na Európu, ktorá dodávkami ruského plynu cez ukrajinské plynovody pokrýva približne tretinu svojich potrieb.

Rázna odpoveď

Putin navrhuje bezodkladne zahájiť diskusiu, ktorá by k vyriešeniu problému okolo ukrajinského dlhu prispela. V prípade, že platby nebudú realizované včas, Gazprom podľa listu úplne alebo čiastočne zastaví dodávky plynu.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že situácia na separatistickom východe bude vyriešená do 48 hodín diplomaticky alebo silou. „Tým, ktorí chcú dialóg, ponúkame rozhovory a politické riešenie. Menšina, ktorá sa usiluje o konflikt, sa dočká ráznej odpovede,“ uviedol minister vnútra Arsen Avakov. Radikáli vo východoukrajinskom Luhansku a Donecku odmietajú zložiť zbrane.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices