Rebeli na Ukrajine odmietajú zložiť zbrane, čas sa kráti

Ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Dvojdňová lehota, ktorou Kyjev pohrozil proruským radikálom na východe Ukrajine, postupne ubieha. Situácia ostáva napätá. Separatisti v Luhansku a Donecku odmietajú zložiť zbrane a naďalej stavajú barikády. Moskva medzitým varuje Kyjev pred nenapraviteľnými akciami. Informáciu priniesla britská spravodajská televízia BBC.

Odmietajú zložiť zbrane

Ukrajinské ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že situácia na separatistickom východe bude vyriešená do 48 hodín diplomaticky alebo silou. „Tým, ktorí chcú dialóg, ponúkame rozhovory a politické riešenie. Menšina, ktorá sa usiluje o konflikt, sa dočká ráznej odpovede,“ uviedol ešte včera minister vnútra Arsen Avakov.

Radikáli vo východoukrajinskom Luhansku a Donecku odmietajú zložiť zbrane, posilujú barikády a požadujú referendum o väčšej autonómii, alebo pripojenie k Rusku.

Opustia organizáciu?

Situácia je pre kyjevskú vládu, ktorá sa snaží dať najavo suverenitu, veľmi zložitá. Pravidelne sa objavujú hlasy, ktoré za celou napätou situáciou vidia činnosť ruských tajných služieb. Znepokojenie nad eskaláciou na východe krajiny dal najavo aj šéf americkej diplomacie John Kerry v telefonáte s ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Obaja ministri počas stredy spolu hovorili dokonca dvakrát.

O situácii na Ukrajine by dnes mali rokovať ministri financií siedmych najvyspelejších krajín G7 na svojom zasadaní vo Washingtone. Nie je vylúčené, že v Štrasburgu prebehne hlasovanie o rezolúcii, ktoré by do konca roka v reakcii na zábor Krymu zbavila Rusko hlasovacích práv. Na oplátku hrozia Rusi odchodom z organizácie. S ukrajinskými politikmi má o spätných dodávkach plynu zo Slovenska jednať aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Krymský scenár

Vzbúrenci v stredu prepustili 51 rukojemníkov, napätie na východe Ukrajiny však naďalej pretrváva. Predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk má prehovoriť v Štrasburgu na zasadaní Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Ukrajinská vláda sa obáva, že sa na východe krajiny schyľuje ku krymskému scenáru.

„Znamená to, že konajú ako teroristi, uviedla ukrajinská tajná služba SBU na svojom webe. Podobné akcie sú extrémne nebezpečné, pretože ohrozujú ľudí v budove aj mimo nej. Ukrajinské bezpečnostné zložky požadujú, aby únoscovia prepustili rukojemníkov, nechali ich voľne odísť z budovy a zložili zbrane, stojí v prehlásení,“ ktoré cituje denník Kyjev Post.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices