Šefčovič podrobne o voľbe nového predsedu Európskej komisie. Kto nahradí Barrosa?

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič, podpredseda EK. PHOTO: Flickr.

Čakajú nás voľby do Európskeho parlamentu, čiže sa bude meniť aj predseda Európskej komisie. Trúfate si odhadnúť, kto by mohol byť novým predsedom?

– Verím, že tentokrát skutočne bude výber predsedu EK závisieť od volebného výsledku. To znamená, že voliči v európskych voľbách rozhodnú, ktorá politická rodina dostane najviac hlasov. Či už to budú Európski sociálni demokrati alebo Európska ľudová strana. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude jedna z týchto dvoch politických rodín. Posledné prieskumy verejnej mienky hovoria o tom, že rozdiel je veľmi tesný. Výsledok ale budeme vedieť až po voľbách.

Ako bude voľba nového predsedu prebiehať?

– Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy zvolá mimoriadne zasadnutie šéfov štátov a vlád. Pôjde o mimoriadny summit už dva dni po európskych voľbách, teda 27. mája. S lídrami prediskutuje, či predstavitelia, ktorí získali vo voľbách najväčší počet  hlasov, teda Martin Schulz alebo Jean- Claude Juncker, by mali aj podporu kvalifikovanej väčšiny medzi členskými štátmi. Táto podpora je potrebná na to, aby Európska rada mohla nominovať predsedu Európskej komisie. Je dobré, že sa Herman Van Rompuy  rozhodol konať tak rýchlo, proces sa tak môže začať riešiť hneď po európskych voľbách. Predpokladám, že hlavný negociačný proces sa rozbehne v júli, lebo nový Európsky parlament sa bude konštituovať 1. júla. Vzniknú všetky výbory a zasadne aj plénum, ktoré na základe odporúčanie Rady bude prerokovávať predsedu Komisie. Možno sa pristúpi k hlasovaniu už v júli. Toto určite rozbehne proces nominovania komisárov, ktorý by mal kulminovať od 1.novembra. V tej dobe by mala zasadnúť EK už v novom zložení a pod novým, demokraticky zvoleným predsedom.

Predsa len, máte tip na nového predsedu Európskej komisie?

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

– Netrúfnem si tipovať, a to z toho dôvodu, že prieskumy verejnej mienky sú také tesné. Samozrejme sledujem kampaň Martina Schulza, ktorý ju rozbehol s energiou, s veľkou vehemenciou a je prítomný v mnohých európskych krajinách. Pricestuje aj na Slovensko. Obdobnú kampaň bude realizovať aj Jean- Claude Juncker. No a po prvýkrát v histórii európskych volieb sa uskutoční debata kandidátov na post predsedu EK. Malo by to by byť 15. mája a vysielať sa bude zo štúdia v Európskom parlamente. Dúfam, že voliči budú mať možnosť pozrieť si takúto politickú debatu o európskych témach.

S výmenou predsedu ale dochádza aj k výmene podpredsedov. Vidíte sa aj naďalej ako budúci podpredseda?

– Bude veľmi dôležité ako sa nový predseda EK stotožní s návrhmi vlád členských krajín. Záleží totiž aj na štruktúre skúseností, ktoré jednotliví kandidáti na predsedov prinesú. Následne sa rozhoduje aj o pridelení portfólia a postoch viceprezidentov EK. Predpokladám, že tentokrát to bude obdobný proces, veľa sa diskutuje o tzv. klastrovom prístupe, kde by viceprezidenti mali koordinovať viac portfólií, ktoré sú si navzájom bližšie alebo príbuzné. To ale všetko závisí od toho ako bude nový predseda EK chcieť k štruktúre pristúpiť. Všetko bude jasné až po voľbách.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie.

O hag

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices