Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 14. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

Ratingová agentúra Moody´s v závere uplynulého týždňa zlepšila výhľad ratingu slovenského bankového sektora z negatívneho na stabilný. Pod zlepšenie ratingového výhľadu našich bánk sa podľa agentúry podpísalo predovšetkým zlepšovanie makroekonomického prostredia. Slovenské banky vykazujú dlhodobo vysokú kapitálovú primeranosť a nízky podiel klasifikovaných úverov.

Moody´s dokonca očakáva na strane klasifikovaných úverov pokles podielu, nakoľko by malo dochádzať k rastu úverovania. Agentúra tiež podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, upozornila na dopad bankovej dane na ziskovosť slovenských bánk, avšak vďaka rastu objemu úverov by si naše banky mali dobrú ziskovosť udržať.

EUROZÓNA

V piatok popoludní sa na trhu objavili správy, že Európska centrálna banka [ECB] vytvorila a skúma model nákupov dlhopisov v objeme do 1 bil. EUR, výsledkom ktorého by malo byť zrýchlenie miery inflácie v eurozóne o 0,2 p. a. až 0,8 p. b. Predstaviteľ ECB Constancio ale následne vyhlásil, že nevie o žiadnom reporte zaoberajúcom sa modelom kvantitatívneho uvoľňovania v spomínanom objeme 1 bil. EUR.

MAĎARSKO

Viktor Orbán a jeho strana Fidesz si udrží dvojtretinovú parlamentnú väčšinu aj v ďalšom volebnom období. Fidesz získa v 199 – člennom parlamente 133 kresiel. Orbán svoje víťazstvo zhodnotil slovami, že Maďarsko je opäť miestom, kde sa oplatí žiť, pracovať a založiť si rodinu. My len kriticky doplníme, že nie je najlepším miestom, kde sa oplatí podnikať či bankovať.

GRÉCKO

Ministri financií krajín eurozóny združení pod hlavičkou Eurogroup na svojom utorkovom stretnutí v Aténach pochválili pokrok Grécka pri napĺňaní cieľov a uvoľnili cestu pre ďalšiu tranžu pomoci. Na stretnutí ministri ocenili výsledky Grécka vo fiškálnej oblasti a pokrok v štrukturálnych reformách. Ministri vyzdvihli aj vývoj v gréckom bankovom sektore, kde už dve veľké banky uskutočnili navýšenie kapitálu prostredníctvom emisie nových akcií do rúk súkromných investorov. Ďalší balík prostriedkov v objeme 8,3 mld. EUR dostane Grécko v troch častiach. Prvú vo výške 6,3 mld. EUR už čoskoro po finalizácii národných procedúr a odklepnutí predstavenstvom EFSF. Ďalšie dve menšie tranže po 1 mld. EUR budú krajine uvoľnené po implementácii opatrení dohodnutých medzi Gréckom a Trojkou veriteľov.

Nízke sadzby a relatívne dobrú náladu sa zrejme už onedlho pokúsi využiť aj krajina, ktorá aktuálne „oslavuje“ štyri roky odstrihnutia od financovania sa na dlhopisovom trhu. Na dlhopisovú emisiu sa totiž pripravuje Grécko. Podľa gréckeho ministra financií Yannisa Stournarasa uskutoční krajina ešte v prvej polovici tohto roka emisiu s prívlastkom „pokus – omyl“ a podľa trhových šumov by k nej mohlo dôjsť už v priebehu apríla. Prostredníctvom dlhopisov s očakávanou dobou splatnosti piatich rokov by Grécko rado získalo približne dve miliardy eur.

LITVA

Ratingová agentúra Fitch uplynulý piatok zlepšila výhľad litovského ratingu stanoveného na úrovni BBB+ zo stabilného na pozitívny. Litva podľa agentúry uskutočňuje kroky smerom k splneniu kritérií pre vstup do eurozóny v budúcom roku. V pobaltskej ekonomike existuje podľa agentúry len málo nerovnováh, miera inflácie je nízka a vyhliadky trhu práce sú pozitívne. Plánované prijatie eura by zároveň malo krajine pomôcť zredukovať riziká v bankovom sektore aj riziká pre verejný dlh vyplývajúce z menového vývoja.

UKRAJINA

Agentúra Moody´s zareagovala na eskaláciu politickej krízy na Ukrajine znížením ratingu tejto krajiny zo stupňa Caa2 na Caa3, teda hlbšie do špekulatívneho pásma. Výhľad ukrajinského ratingu je podľa agentúry negatívny. Hlavnými dôvodmi zníženia ukrajinského ratingu sú podľa Moody´s znižujúce sa devízové rezervy a fiškálna sila krajiny.

TRHY

Prvá štvrtina roka 2014 sa uzavrela a my sa tak vieme spätne pozrieť na to, čo generovalo najväčšie zisky či naopak straty. Spomedzi mien sa darilo najmä indickej rupii, ktorá voči americkému doláru posilnila o 7,1 %. So ziskom 5,5 % nasledoval novozélandský dolár. Naopak, aj kvôli intervenciám voči doláru najviac oslabilo argentínske peso [o – 18,5 %]. Pomyselnou dvojkou je ruský rubeľ, ktorý voči doláru za tri mesiace stratil – 6,6 %. Spomedzi známych európskych akciových indexov rástol najmä taliansky FTS MIB so ziskom 14,4 %. Britskému FTSE sa nedarilo a stratil – 1,8 %. Komu sa ale v prvom štvrťroku 2014 darilo, boli drahé kovy na čele s paládiom a zlatom, ktoré zdraželi o 8,4 % resp. 6,9 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Tedros Adhanom

WHO s Veľkou Britániou intenzívne komunikuje o novom kmeni koronavírusu

(SITA) – Lokalizácia novej formy koronavírusu vo Veľkej Británii je predmetom „intenzívnej komunikácie“ s miestnymi …

Consent choices