Nezákonný vývoz odpadu. V EÚ je ho až 25%!

odpad
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nedávne kontroly ukázali, že približne 25% prepravy odpadu v rámci EÚ, nie je v súlade so zákonom. Európska únia preto sprísni pravidlá. Nový návrh pravidiel na prepravu odpadu posilní ustanovenia týkajúce sa kontroly a stanoví minimálny počet fyzických kontrol.

Nové pravidlá podľa Európskej komisie uzavrú právne medzery na prepravu odpadu a prinútia členské krajiny, aby znížili počet prípadov nelegálnej prepravy odpadu. Členské krajiny budú taktiež musieť každoročne poskytovať správu o výsledkoch kontrol, ktoré zverejnia na internete. „Príliš veľa členských štátov nebolo  ochotných vykonávať žiadne skutočné kontroly tykajúce sa ilegálnej prepravy odpadu z ich územia.“ povedal Bart Staes, člen Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Na Slovensko sa pokúsili doviezť nelegálny odpad z inej členskej krajiny EÚ už mnoho krát. Jeden z najväčších prípadov sa odohral ešte v novembri 2005, keď sa na naše územie pokúsili prepraviť až 1300 ton odpadu z Rakúska.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Náklady spojené so zneškodnením nebezpečného odpadu sú privysoké a pravé to podnecuje jeho prepravu. Páchateľom tohto trestného činu hrozí trest odňatia slobody až do výšky ôsmich rokov.

O mpp

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices