Plynová kríza pokračuje, Ukrajina neplatí Rusku

plyn
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA/KYJEV – Plynová kríza neustáva a točí sa ďalej. Slovensko sa ocitá medzi dvoma kolosmi – Ruskom a Amerikou. Západ chce alebo aspoň deklaruje pomoc Ukrajine, a naopak Rusi tlačia na svoje záujmy. Vladimir Putin poslal slovenskému premiérovi list, ktorého obsah je už známy.

Slovensko pomôže Ukrajine

Slovensko je pripravené organizovať reverzný tok plynu na Ukrajinu, vyhlásil to predseda vlády Robert Fico. Zároveň dodal, že záujmy slovenských občanov zostanú chránené.

„Slovenská republika je naozaj pripravená reverzný tok organizovať, ale prirodzene, chránime si aj svoje záujmy a predovšetkým preverujeme, či by určité technické formy, pokiaľ ide o reverzný tok plynu na Ukrajinu, neznamenali porušenie základného kontraktu s Gazpromom s prípadnými sankciami,“ vyjadril sa premiér.

Niekto to musí zaplatiť

Slovensko je síce pripravené pomôcť Ukrajine, avšak premiér navrhuje, aby sa stretli predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Európskej komisie a za jedným stolom prediskutovali podmienky, za akých by naša krajina bola súčasťou reverzného toku.

„Sme pripravení byť aj hosťami akejsi konferencie alebo stretnutia, na ktorom by sa veci mohli dotiahnuť ďalej,“ konštatoval premiér. V mene Slovenska požaduje záruky. „My chceme tiež nejaké garancie, predsa nebudeme posielať niekomu plyn zadarmo, chceme vedieť, kto to zaplatí, či sa akékoľvek investície Eustreamu oplatia, lebo je to komerčná spoločnosť,“ doplnil.

List od Putina

Premiér tiež priznal, že obdržal list od ruského prezidenta Vladimira Putina. „Predmetom listu bola energetická bezpečnosť v rámci Európy,“ ozrejmil obsah.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Rusko nás môže podľa premiéra úplne odstrihnúť od dodávok plynu. „Slovensko je odkázané na dovoz plynu z Ruska. Prerušenie dodávok teda nie je fikciou, ale reálnym rizikom,“ doplnil.

Ukrajina totiž neplatí svoje účty za ruský plyn a dlhuje viac ako dve miliardy dolárov. „Ukrajina prestala plniť svoje zásobníky, čo ohrozuje dodávanie plynu do západnej Európy. Môže sa stať, že z technických dôvodov nebude dodávaný plyn na Slovensko a ďalej na západ,“ poznamenal premiér.

Máme zdroje zo západu

Ak by sa naozaj plynový kohútik z Ruska zavrel, Slováci sa ešte stále môžu spoľahnúť na zdroje zo západu. „Ak by bol dostatok plynu na území západnej Európy, Slovensko má technické možnosti na rezervný tok plynu, aby boli celé potreby Slovenska zabezpečené,“ uzavrel premiér. Avšak prerušenie dodávok plynu z Ukrajiny by znamenalo obrovské škody.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices