Protiteroristická operácia na Ukrajine má prvé obete!

Kyjev
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinská polícia sa rozhodla zasiahnuť proti ozbrojencom v meste Slovjansk, kde proruskí separatisti v sobotu obsadili vládne budovy, informoval o tom minister vnútra Arsen Avakov. Podľa jeho slov sa do protiteroristickej akcie v 130-tisícovom meste vzdialenom približne 150 kilometrov od hraníc s Ruskom zapojili sily zo všetkých zásahových oddielov krajiny, ktorých operácie koordinuje stredisko štátnej bezpečnosti.

 

Prvé obete

V Slavjansku zahynul jeden zo stúpencov federalizácie Ukrajiny a ďalší dvaja sú zranení. Zomreli aj dvaja stúpenci kyjevského režimu. „Spolu zomreli traja ľudia. Dvaja zo strany Pravého sektoru, ako im hovoríme, a jeden náš. Áno, boli zabití. A na našej strane sú ešte dvaja zranení,“ uviedol Nikolaj Solncev.

Operácie, ktoré zahájili ukrajinské špeciálne jednotky proti separatistom v Slavjansku na východe Ukrajiny, si už zrejme vyžiadali obete. Na strane vládnych síl zatiaľ padol dôstojník SBU a ďalších päť ľudí utrpelo zranenia.„Slavjansk. Mŕtvi a zranení (sú) na oboch stranách. Na našej strane – dôstojník SBU. Je zranený vedúci protiteroristického centra SBU a ešte ďalší štyria (ľudia). Na strane separatistov – nezistený počet,“ uviedol informáciu ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Separatisti podľa neho používajú civilistov ako živý štít a poriadkové sily sa teraz preskupujú.

Protiteroristická operácia

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil začiatok „protiteroristickej operácie“ vo východoukrajinskom meste Slavjansk. Proruskí aktivisti tam od soboty okupujú úradné budovy, vrátane miestnych sídiel polície a ukrajinskej tajnej služby SBU. Viac sa dočítate TU.

Do akcie sú podľa ministra vnútra zapojené všetky bezpečnostné zložky krajiny. „Protiteroristická operácia začala v Slavjansku. Je riadená protiteroristickým centrom SBU,“ vyjadril sa minister na sociálnej sieti.

Odkaz civilistom

Neskôr doporučil všetkým civilistom v Slavjansku, aby vo záujme vlastného bezpečia nevychádzali zo svojich bytov a nepribližovali sa k oknám. „Odkážte všetkým civilistom, nech odídu z centra mesta, nevychádzajú z bytov a nepribližujú sa k oknám. Separatisti začali strieľať po špeciálnej jednotke bez vyjednávania…,“ citovala agentúra Unian ministrovo vyjadrenie.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

„Informácii je zatiaľ málo, ale podľa očitých svedkov nad mestom od rána krúžia vrtuľníky, je počuť tiež streľbu a výbuchy,“ napísal server newsru.com. Z radnice údajne zmizla aj ruská zástava.

Ohrozenie stretnutia

Zásah proti separatistom môže ohroziť stretnutie šéfov diplomacie Ruska, Ukrajiny, Spojených štátov a Európskej únie. To sa malo konať vo štvrtok v Ženeve.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonáte so svojím americkým kolegom varoval, že pokiaľ Ukrajina na východe krajiny použije silu, naruší to úsilie o diplomatické riešenie konfliktu a ohrozí plánované mierové rozhovory.

Ruská invázia

Vo Washingtone vyjadril Biely dom obavu, že okupácia verejných budov na východe Ukrajiny by mohla byť predohrou k ruskej invázii a to aj napriek tomu, že Moskva takýto úmysel popiera. „Vyzývame prezidenta Vladimira Putina a jeho vládu, aby zastavila všetky snahy o destabilizáciu Ukrajiny. Varujeme ho pred ďalšou vojenskou intervenciou,“ povedala hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Laura Lucas Magnuson. 

John Kerry naopak vyjadril znepokojenie ohľadom role Ruska v „podnecovaní“ problémov na východe Ukrajiny a pohrozil tiež Rusku ďalšími následkami, ak neurobí kroky k zmierneniu napätia na východe Ukrajiny a nestiahne vojakov z pohraničia.

Generálny tajomník OSN Ban ki-Moon vo svojom vyhlásení uviedol, že je hlboko znepokojená zhoršujúcou sa situáciou vo východnej Ukrajine a rastúcim potenciálom na násilné strety.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices