Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Slováci sú ignoranti! O voľby do Európskeho parlamentu nemajú záujem

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

BRATISLAVA/BRUSEL – Slováci absolútne ignorujú eurovoľby. Už teraz má Slovensko v Únii nálepku, že sme krajina s najhoršou účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa politológov nám aj s najväčšou pravdepodobnosťou ostane. Slováci vraj našich europoslancov vnímajú skôr tak, že si do Bruselu idú užiť svoj politický dôchodok

Nezáujem Slovákov

Zarážajúce je, ako málo Slovákov dokáže odpovedať na jednoduchú otázku o počte slovenských europoslancov.„Priznávam, že mi teraz počet nenapadne,“ priznala slečna. Pýtať sa už na konkrétne mená europoslancov, chce dávku odvahy, pretože málokto o nich prehľad naozaj má. „Spomeniem si len na Eduarda Kukana, na iných nie,“ priznal mladík. Mnohí sa snažia svoju nevedomosť zahovoriť tým, že sa do politiky nevyznajú, či ju nesledujú.

Nevedomosť neospravedlňuje

Taká je slovenská realita. Ľudí jednoducho naši europoslanci nezaujímajú. Podľa politológov sa to v blízkej dobe pravdepodobne ani nezmení. „Myslím si, že Slováci nepochopili, čo je úlohou európskeho parlamentu,“ vyjadruje svoj názor europoslanec Eduard Kukan. „Podľa mňa ich treba nejako povzbudiť, aby išli voliť. Pretože je to pre ich deti a ich vnúčatá,“ dopĺňa svojho kolegu europoslankyňa Anna Záborská.

Iní naši európski predstavitelia hovoria o tom, akoby boli Slováci leniví si dohľadať informácie o Európskom parlamente. „Keby celých tých 5 rokov mali ľudia informácie, tak aj tá účasť by bola vyššia,“ myslí si europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Úbohé výsledky

Výsledky našej mizernej účasti na európskych voľbách netešia ani Európsku komisiu. Však účasť nebola ani raz vyššia ako 20 percent. „Vidíme mobilizáciu rôznych euroskeptických alebo niektoré sa nazývajú aj eurorealistické sily, ktorí akoby nás chceli hodiť späť do histórie,“ uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

„Najdôležitejší faktor je, že nepoznáme našich europoslancov. Častokrát sa tam dostávajú ľudia, ktorí tam idú na politický dôchodok, alebo sú to vyslúžilí straníci,“ konštatuje politológ Martin Klus.

Voľby už o mesiac

Najbližšie voľby do Európskeho parlamentu nás čakajú už o mesiac. A ani podľa politológov opäť nemôžeme čakať nejaké zázraky. „Účasť vo voľbách bude pravdepodobne najnižšia v slovenskej histórií. Môžu nás tromfnúť možno ešte Chorváti, pretože tam nevieme, ako sa voliči postavia k voľbám do Európskeho parlamentu,“ uzavrel politológ.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices