Chystáte sa do lekárne? Nekupujte mačku vo vreci a preverte si svoje lieky online

Lieky
PHOTO: Flickr.

Prísnejšia kontrola liekov – tak znie verdikt Európskeho parlamentu. Zaručiť by to mala nová legislatíva, ktorá zaväzuje farmaceutické spoločnosti zverejňovať efekt klinických štúdií na internete. Právna úprava zachráni viac životov a verejnosť sa dozvie aj o nebezpečných vedľajších účinkoch niektorých liečiv. Nariadenie ocenia najmä pacienti, ktorí tak získajú o zdravotných produktoch viac informácií.

Zdravie je tá najdôležitejšia vec na svete, no aj pri častej návšteve lekární sa treba mať na pozore. Za posledných päť rokov prešetrila európska ombudsmanka Emily O’Reilly vyše tucet prípadov podozrivých medikamentov.

Niektoré firmy odmietli zverejniť dokumenty, do akej miery ovplyvňujú pilulky náš organizmus. Išlo pritom o dôležité kapsuly na liečbu akné, obezity, sklerózy a rôznych infekcií. Tomu by však malo byť už čoskoro koniec.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Ak ste doteraz nenašli na príbalovej škatuľke to, čo ste o vašich tabletách potrebovali vedieť, preverte si ich online. Na webe by ste mali nájsť po novom nielen viac údajov, ale tiež výsledky z ich testovania. Odporúčanie zaistí lepšiu ochranu pacientov a menej sťažností pre Európsku agentúru pre lieky.

.

O ruz

Odporúčame pozrieť

lieky

Správa EK: aktívne presadzovanie hospodárskej súťaže prispieva k ponuke cenovo dostupných liekov

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej uviedla prehľad presadzovania pravidiel EÚ v oblasti antitrustu a …

Consent choices