Elektronická identifikácia dobytka: Brusel chce, aby sa všetky kravy čipovali

krava
PHOTO: Flickr.

V snahe vyhnúť sa budúcim potravinovým škandálom a ochrániť spotrebiteľov hlasovali členovia Európskeho parlamentu o novej legislatíve, podľa ktorej by sa dobytok evidoval prostredníctvom elektronických čipov.

Vďaka elektronickému čipu, ktoré sa pripne na ucho kravy, si farmári ukladajú všetky potrebné informácie o stáde. V súčasnosti ide len o číslo, no pripravujú sa nové možnosti. Elektronický čip by mal uchovávať údaje o veku, plemene a pohlaví. Výhodou je tiež možnosť zbierať informácie elektronicky pomocou čítačky, antény či senzoru.

Cieľom novej legislatívy je zvýšiť bezpečnosť aj vystopovateľnosť potravín. Sophie Auconie z Európskej ľudovej strany túto legislatívu odôvodňuje tým, že v dnešnej dobe dobytok často migruje a potravinová i distribučná reťaz sa stali oveľa komplikovanejšími. Tiež hovorí, že elektronická identifikácia bude dobrovoľná a všetci by mali využívať rovnakú technológiu.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Niektorí farmári sa však obávajú zvýšenia finančných nákladov súvisiacich s čipovaním a navyše to nepokladajú za potrebné. Je teda celkom možné, že aj keď legislatíva prejde, mnohí farmári sa nezapoja.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O ram

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices