Ukrajinský prezident ohlásil nasadenie armády proti Rusku

Ukrajina
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinská polícia sa rozhodla zasiahnuť proti ozbrojencom v meste Slovjansk, kde proruskí separatisti v sobotu obsadili vládne budovy, informoval o tom minister vnútra Arsen Avakov. Podľa jeho slov sa do protiteroristickej akcie v 130-tisícovom meste vzdialenom približne 150 kilometrov od hraníc s Ruskom zapojili sily zo všetkých zásahových oddielov krajiny, ktorých operácie koordinuje stredisko štátnej bezpečnosti.

Armáda v pozore

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandar Turčinov ohlásil plán spustiť „rozsiahlu protiteroristickú operáciu“ proti ozbrojencom na východe krajiny aj za účasti armády. Predseda parlamentu s prezidentskými právomocami to oznámil vo svojom prejave k národu. Taktiež povedal, že Rusi vedú proti vlasti vojnu prostredníctvom vyvolávania nepokojov na východných územiach susediacich s Ruskom.

Podľa jeho slov vláda v Kyjeve nedovolí zopakovaniu marcového scenára z polostrova Krym. Turčinov však zároveň oznámil, že ukrajinské orgány nebudú stíhať militantov, ktorí sa vzdajú zbraní do pondelka rána.

„Agresor sa nezastavil a pokračuje v rozsievaní nepokojov.. Rada národnej bezpečnosti a obrany sa preto rozhodla spustiť teroristickú operáciu v plnom rozsahu so zapojením armádnych zložiek. Nedovolíme Rusku na východe zopakovať scenár z Krymu,“ oznámil v prejave k národu Turčinov, podľa ktorého bola pri zásahu proti ozbrojencom v meste Slovjansk „preliata krv ukrajinských hrdinov“.

Päťdesiat zranených 

Najmenej 50 ľudí utrpelo zranenia počas potýčok medzi vládnymi silami a odporcami novej vlády v Kyjeve. Podľa ruských médií väčšina osôb utrpela ľahké zranenia vrátane jedného policajta. Potýčky sa mali odohrať počas snahy stoviek ľudí isť podporiť desiatky cez týždeň zadržaných aktivistov, ktorí minulý týždeň obsadili administratívne budovy v meste.

Vládne sily však v rámci „protiteroristickej operácie“ demonštrantov utorok vyhnali. Obdobná akcia sa v nedeľu odohrala aj meste Slovjansk. Výsledkom boli minimálne dvaja mŕtvi a množstvo zranených. Potýčky s políciou sa v nedeľu odohrali aj ďalšom východoukrajinskom meste Záporožie.

„Desať ľudí je podľa predbežných údajov zranených, ale nikto nebol zranený vážne. Niekto nie je hospitalizovaný,“ uviedla hovorkyňa starostky Svetlana Gorbunovová-Rubanová. Podľa policajného hovorcu utrpel zranenie tiež jeden policajt.

Traja mŕtvi

V Slavjansku zahynul jeden zo stúpencov federalizácie Ukrajiny a ďalší dvaja sú zranení. Zomreli aj dvaja stúpenci kyjevského režimu. „Spolu zomreli traja ľudia. Dvaja zo strany Pravého sektoru, ako im hovoríme, a jeden náš. Áno, boli zabití. A na našej strane sú ešte dvaja zranení,“ uviedol Nikolaj Solncev.

Operácie, ktoré zahájili ukrajinské špeciálne jednotky proti separatistom v Slavjansku na východe Ukrajiny, si už zrejme vyžiadali obete. Na strane vládnych síl zatiaľ padol dôstojník SBU a ďalších päť ľudí utrpelo zranenia.„Slavjansk. Mŕtvi a zranení (sú) na oboch stranách. Na našej strane – dôstojník SBU. Je zranený vedúci protiteroristického centra SBU a ešte ďalší štyria (ľudia). Na strane separatistov – nezistený počet,“ uviedol informáciu ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Separatisti podľa neho používajú civilistov ako živý štít a poriadkové sily sa teraz preskupujú.

Rodisko Janukovyča obsadené

Obsadzovanie úradov stále pokračuje. Aktuálne demonštranti obsadili aj mesto, kde sa narodil  zosadený prezident Viktor Janukovič. V Ekanieve prevzali kontrolu nad administratívnou budovou.

„Všetko bude v poriadku, nikto nie je ozbrojený. Baníci a pracovníci v metalurgii bojujú za svoje práva. Ale mierovo – nie sú tu žiadni teroristi, ani extrémisti,“ opísal baník Alexej.

Ľudia sú nespokojní

Krátko po prestrelke s obeťami sa na sociálnej sieti objavilo video, na ktorom sú zachytené autá s prestrelenými kapotami. Zábery z mobilného telefónu odvysielali ruské televízne stanice. Cesty do mesta sú zablokované demonštrantmi, ktorí dokonca podpálili pneumatiky a stromy, aby vládne jednotky stratili prehľad.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

„Môj syn je na barikádach. Nikto mu to nekázal, jednoducho sa tak rozhodol. Spolu s ostatnými. Obchody krachujú, pohonné hmoty, jedlo aj lieky sú stále drahšie. Ľudia už nie sú šťastní,“ povedal Jevgenij, obyvateľ Slavjanska.

Obyvatelia východných miest Ukrajiny obviňujú vládu z alibizmu a chudoby. „Keď sa začali protesty na Majdane, všetci, ktorí obsadili budovy boli hrdinovia. Ale teraz, keď sa deje to isté už sú to separatisti. Vláda nás nazýva agresormi. Pritom oni urobili to isté, keď si brali moc,“ vyjadruje svoj názor obyvateľka Tatjana.

Protiteroristická operácia

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil začiatok „protiteroristickej operácie“ vo východoukrajinskom meste Slavjansk. Proruskí aktivisti tam od soboty okupujú úradné budovy, vrátane miestnych sídiel polície a ukrajinskej tajnej služby SBU. Viac sa dočítate TU.

Do akcie sú podľa ministra vnútra zapojené všetky bezpečnostné zložky krajiny. „Protiteroristická operácia začala v Slavjansku. Je riadená protiteroristickým centrom SBU,“ vyjadril sa minister na sociálnej sieti.

Odkaz civilistom

Neskôr doporučil všetkým civilistom v Slavjansku, aby vo záujme vlastného bezpečia nevychádzali zo svojich bytov a nepribližovali sa k oknám. „Odkážte všetkým civilistom, nech odídu z centra mesta, nevychádzajú z bytov a nepribližujú sa k oknám. Separatisti začali strieľať po špeciálnej jednotke bez vyjednávania…,“ citovala agentúra Unian ministrovo vyjadrenie.

„Informácii je zatiaľ málo, ale podľa očitých svedkov nad mestom od rána krúžia vrtuľníky, je počuť tiež streľbu a výbuchy,“ napísal server newsru.com. Z radnice údajne zmizla aj ruská zástava.

Ohrozenie stretnutia

Zásah proti separatistom môže ohroziť stretnutie šéfov diplomacie Ruska, Ukrajiny, Spojených štátov a Európskej únie. To sa malo konať vo štvrtok v Ženeve.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonáte so svojím americkým kolegom varoval, že pokiaľ Ukrajina na východe krajiny použije silu, naruší to úsilie o diplomatické riešenie konfliktu a ohrozí plánované mierové rozhovory.

Ruská invázia

Vo Washingtone vyjadril Biely dom obavu, že okupácia verejných budov na východe Ukrajiny by mohla byť predohrou k ruskej invázii a to aj napriek tomu, že Moskva takýto úmysel popiera. „Vyzývame prezidenta Vladimira Putina a jeho vládu, aby zastavila všetky snahy o destabilizáciu Ukrajiny. Varujeme ho pred ďalšou vojenskou intervenciou,“ povedala hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Laura Lucas Magnuson. 

John Kerry naopak vyjadril znepokojenie ohľadom role Ruska v „podnecovaní“ problémov na východe Ukrajiny a pohrozil tiež Rusku ďalšími následkami, ak neurobí kroky k zmierneniu napätia na východe Ukrajiny a nestiahne vojakov z pohraničia.

Generálny tajomník OSN Ban ki-Moon vo svojom vyhlásení uviedol, že je hlboko znepokojená zhoršujúcou sa situáciou vo východnej Ukrajine a rastúcim potenciálom na násilné strety.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Macron

Slovenskí poslanci europarlamentu vítajú Macronove znovuzvolenie za prezidenta

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) vítajú znovuzvolenie Emmanuela Macrona za francúzskeho prezidenta. Jeho víťazstvo označujú …

Consent choices