Ukrajina je na ceste k občianskej vojne, varuje Putin

putin
Vladimír Putin. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina je Ukrajina veľmi blízko občianskej vojny. Jeho slová prichádzajú po tom, ako ukrajinská armáda v utorok odštartovala protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom s cieľom uchrániť krajinu pred terorizmom a kriminalitou.

Na ceste k občianskej vojne

Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou opísal krok ukrajinskej armády ako veľmi ostrý zásah. Ruský prezident sa obáva, že tento ostrý zásah privádza Ukrajinu na cestu k občianskej vojne. Obaja, Putin aj Merkelová, zdôraznili dôležitosť rokovaní medzi diplomatmi z Ruska, Európskej únie, USA a Ukrajiny, ktoré sú naplánované na štvrtok.

Rusi údajne pomáhajú separatistom

Na východe krajiny sa podľa ukrajinského vicepremiéra Vitalija Jarema pohybujú ruskí výsadkári, ktorí sa podieľajú na obsadzovaní vládnych budov. „Identifikovali sme mužov v Slavjansku a Kramatorsku. Ide o príslušníkov ruskej výsadkárskej jednotky Kupjanka-1, ktorá pochádza z Moskvy. Momentálne operujú na území Ukrajiny,“ uviedol Jarema. „Tvrdenia Putina a ministra zahraničia Lavrova o tom, že tu nie sú, sú klamstvá,“ dodal.

Moskva stále popiera, že by sa miešala do ukrajinských záležitostí, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by krízou na východe Ukrajine mohli ruskí agenti alebo vojaci.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Protiteroristická operácia

Ukrajinská armáda odštartovala v utorok protiteroristickú operáciu na východe krajiny, kde proruskí demonštranti obsadili niekoľko vládnych budov a žiadajú odtrhnutie ich regiónov od Ukrajiny. Začiatok operácie v doneckej oblasti oznámil úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Ako povedal, cieľom je ochrániť miestne obyvateľstvo pred terorom a kriminalitou.

Operácia, ktorá bude vyvážená, fázovitá a zodpovedná, sa podľa Turčynova začala v skorých ranných hodinách. Moskva svojho suseda pred uskutočnením vojenskej operácie na východe varovala. V utorok podvečer sa dokonca objavili informácie o tom, že operácia si už vyžiadala aj prvé obete. Oficiálne zdroje to však zatiaľ nepotvrdili.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices