Jurij Prodan
Jurij Prodan, ukrajinský minister energetiky. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

Ukrajinci zatiaľ odmietajú pomocnú ruku Slovenska

Jurij Prodan
Jurij Prodan, ukrajinský minister energetiky. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

VEĽKÉ KAPUŠANY – Memorandum o spolupráci pri reverzných dodávkach zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu nepodpísali. O memorande vo Veľkých Kapušanoch spolu rokovali minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský a ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan za účasti zástupcu Európskej komisie Klausa Dieterta Borghradta.

Rúra s priemerom 700 milimetrov

Ako uviedol minister Prodan, rokovania budú pokračovať a skončiť by sa mali do dvoch týždňov. Potvrdil to aj minister Malatinský, ktorý zdôraznil, že Slovensko aj EÚ budú hľadať také riešenie, ktoré nespôsobí problémy a umožní Slovensku dodržať všetky záväzky a zmluvy.

Slovenská strana prišla na rokovanie s podpísaným memorandom. Aby nedošlo k legislatívnym medzinárodným problémom s partnermi Slovenska, najmä Ruskom, navrhuje, aby sa na reverznú dodávku plynu využila rúra s priemerom 700 milimetrov, ktorá mala voľakedy zásobovať elektráreň Vojany.

Nižšie dávky

Bolo by však k nej treba mimo kompresorovej stanice Veľké Kapušany vybudovať krátke prepojenie a nainštalovať špeciálne zariadenie na meranie parametrov plynu tečúceho z Slovenska na Ukrajinu. Prvé dodávky plynu na Ukrajinu by mohli tiecť už začiatkom zimy, no nie v takom objeme, ako náš východný sused očakáva.

Najprv by malo ísť o dodávku 3,2 miliardy kubíkov a neskôr by sa mohli postupne zvýšiť na deväť až desať miliárd kubíkov. Ukrajinská strana v utorok uviedla, že tento návrh je pre ňu neprijateľný. Hlavným dôvodom je, že by išlo o nižšie dodávky, ako očakávala. Prišla s iným variantom, ktorý je podľa ministra Prodana lacnejší a dá sa rýchlejšie realizovať.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Politický význam

Prodan uviedol, že do Kapušian vedú štyri plynovodné rúry, ktoré sa využívajú len na 50 percent a tak navrhujú, aby sa pre reverzné dodávky plynu využila časť tejto voľnej kapacity. Dodal, že ukrajinská strana už má podpísané dohody o reverzných dodávkach plynu s Poľskom aj Maďarskom.

„Európska komisia prikladá týmto rokovaniam a reverzným dodávkam veľký význam. Nie je to len technický problém. Riešenie tejto otázky má veľký politický význam, lebo je to signál o poskytnutí pomoci Ukrajine a jej postupného integrovania do únie,“ povedal zstupca EK Borghardt.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices