Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 15. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

MAĎARSKO

Finálne výsledky sčítania hlasov z parlamentných volieb, ktoré sa v Maďarsku konali pred týždňom, potvrdili, že strana Fidesz získala 133 zo 199 kresiel a udržala si tak ústavnú, dvojtretinovú väčšinu. Neortodoxné politiky v Maďarsku tak majú našliapnuté pokračovať. Neštandardné nástroje majú dopad najmä na banky pôsobiace v krajine. Spomedzi osmičky top bánk v Maďarsku skočila vlani v strate štvorica. Kumulovaný výsledok hospodárenia za osmičku bánk predstavoval aj „vďaka“ vysokému bankovému odvodu stratu na úrovni – 162,3 mld. HUF.

Devízové rezervy Maďarska dosiahli na konci marca podľa údajov centrálnej banky MNB 36,2 mld. EUR a sú tak najvyššie od septembra 2011, teda za dva a pol roka. Dôvodom výrazného nárastu devízových rezerv krajiny je najmä marcová dolárová dlhopisová emisia.

ECB

Agentúra Bloomberg v priebehu uplynulých dní uskutočnila medzi ekonómami prieskum o očakávaniach v súvislosti s rozhodovaním Európskej centrálnej banky [ECB] o menovej politike. Dve tretiny oslovených ekonómov očakávajú podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, uvoľnenie menovej politiky do júna. Len 5 % respondentov neočakáva od ECB žiadnu akciu. Až 60 % ekonómov si myslí, že ECB prijme kroky na oslabenie eura. Medzi najpravdepodobnejšie kroky ECB patria podľa odborníkov predĺženie LTRO operácií, zastavenie sterilizačných operácií, nákupy aktív, zníženie základnej úrokovej sadzby a zníženie depozitnej sadzby.

GRÉCKO

Top udalosťou štvrtkového obchodovania bol návrat Grécka na dlhopisové trhy po štyroch rokoch strávených „v exile“, teda na financovaní za netrhových podmienok. Grécky minister financií Yannis Stournaras síce ešte pred niekoľkými dňami tvrdil, že krajina sa nikam neponáhľa a vôbec nemá v pláne stihnúť emisiu pred Veľkou nocou, no opak bol pravdou. Po až prekvapivo vysokom predbežnom dopyte najmä zo zahraničia Grécko svoj oficiálny cieľ stanovilo na úrovni 2,5 mld. EUR. Ani táto suma však napokon nebola realitou a Grécko predalo svoj 5 – ročný dlh v objeme až 3 mld. EUR. O grécke bondy prejavilo záujem až 550 investorov a ich celkový dopyt dosiahol úctyhodných viac ako 20 mld. EUR. Úvodné nacenenie výnosu emisie bolo stanovené v rozpätí 5,00 % až 5,25 %. Kupón dlhopisov bol nakoniec určený na úrovni 4,75 %, no keďže investori požadovali o čosi viac, dlhopisy nakúpili s miernym diskontom [t. j. za menej, než je ich nominálna hodnota] a výnos do splatnosti tak dosiahol 4,95 %. To je stále pomerne málo na krajinu, ktorá len pred dvomi rokmi ostrihala investorov o väčšinu vložených prostriedkov a ktorá je stále hodnotená hlboko v špekulatívnom pásme. Ale zdá sa, že pri love na výnosy sa na zlé spomienky zabúda rýchlo. To, že ECB investorom kryje chrbát prípadným spustením programu OMT, je druhá vec. Avšak pokiaľ ide o Grécko, po nedávnych skúsenostiach opatrnosti nikdy nie je dosť.

ÍRSKO

Pri toľkej pozornosti venovanej Grécku sa úspešná írska aukcia dlhopisov zaobišla takmer bez povšimnutia. My sme ju ale zaregistrovali a vieme, že zelený ostrov predal 10 – ročné dlhopisy v objeme 1 mld. EUR pri veľmi priaznivom výnose 2,92 %. Dopyt investorov prekonal ponuku krajiny takmer trojnásobne a Írsko tak pokračuje v úspešnom napĺňaní misie. Od začiatku tohto roka Írsko na trhu získalo prostredníctvom predaja dlhopisov už 5,75 mld. EUR, čo predstavuje viac ako 70 % ročného plánu. A to sme len načali druhú štvrtinu roka.

PORTUGALSKO

Ratingová agentúra Fitch v piatok zlepšila výhľad portugalského ratingu [aktuálne na úrovni BB+] z negatívneho na pozitívny. Dôvodmi zlepšenia výhľadu úverovej spoľahlivosti Portugalska sú podľa agentúry pokrok v znižovaní rozpočtového deficitu a oživovanie lokálnej ekonomiky.

JAPONSKO

Japonský premiér Abe potvrdil, že plánuje ďalej pracovať na daňovej reforme tak, aby daňové prostredie pre korporácie v Japonsku bolo konkurencieschopné. V Japonsku aktuálne platí efektívna daňová sadzba pre firmy na úrovni 35,6 % a je tak v porovnaní s globálnym štandardom pomerne vysoká. Pre porovnanie, spomedzi krajín EÚ platí vyššia ako 30 % – ná korporátna daň len vo Francúzsku, na Malte, v Belgicku a Portugalsku. Naopak, v Bulharsku je sadzba dane z príjmu právnických osôb v rámci EÚ najnižšia, a to 10 %. Priemerná sadzba korporátnej dane v EÚ sa nachádza na úrovni cca 25 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Tedros Adhanom

WHO s Veľkou Britániou intenzívne komunikuje o novom kmeni koronavírusu

(SITA) – Lokalizácia novej formy koronavírusu vo Veľkej Británii je predmetom „intenzívnej komunikácie“ s miestnymi …

Consent choices