Nemci sa búria: Už na vás ďalej nechceme robiť

Nemecko
Ilustračné foto. PHOTO: Flickr.

Tieto nálady zaznievajú čoraz častejšie. Podľa niektorých zdrojov narastá medzi obyvateľmi Nemecka presvedčenie, že „robia na celú Úniu“ a že to už takto ďalej nemôže fungovať. Atmosféru v jednotlivých členských štátoch pred blížiacimi sa eurovoľbami sledujú aj v Bruseli.  

Nemeckí europoslanci kresťanský demokrat Werner Langen a člen Skupiny zelených Reinhard Butikofer vnímajú tento problém rozdielnym spôsobom. Langen poukazuje na malé kompetencie Európskej komisie pri tvorbe pracovnoprávnych predpisov v jednotlivých štátoch a Butikofer upozorňuje na sociálne nerovnosti medzi štátmi, ktoré zabraňujú väčšej solidárnosti. Podľa neho treba dohliadať na väčšie zladenie systémov členských krajín v oblasti sociálnej politiky. Táto je v rukách štátov.

Podnikateľské kruhy v Nemecku vo svojom fungovaní od eurovlády  tiež nečakajú oporu, aj keď pripúšťajú, že Únia sa ešte stále vyvíja.Táto atmosféra môže podľa nich zásadným spôsobom ovplyvniť účasť Nemcov vo voľbách.

Tieto nálady sú podľa analytikov dôsledkom toho, že na nezodpovedné správanie finančného sektora, či jednotlivých krajín nedoplácajú vinníci. Problémy a straty sú prenesené na daňových poplatníkov po celej Európe. „Aj slovenskí daňoví poplatníci môžu byť oprávnene nespokojní. Slovenský finančný sektor nemusel byť zachraňovaný z peňazí občanov ostatných krajín,“ povedal pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk Radovan Ďurana, analytik INESS.

Paradoxne sa v Európe ozývajú hlasy o nedostatočnej solidarite Nemecka a o jeho využívaní krízy vo svoj prospech. Podľa analytikov je to pritom práve Nemecko, ktoré je najväčším zástancom podporovania krachujúcich štátov, ako to bolo v prípade Grécka.“Nemecko sa snažilo zachraňovať problémové krajiny tak, aby nemeckí veritelia utrpeli najnižšie možné straty. Ťažko ale hovoriť o prospechu, európska stagnácia postihuje aj Nemecko,“ dodáva na záver Ďurana.

Pre viac informácií si pozrite priložené video:

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

O tkl

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices