Martin Poliačik
Martin Poliačik. PHOTO: súkromný archív.

Martin Poliačik: Mňa bude v europarlamente počuť aj vidieť

Martin Poliačik
Martin Poliačik. PHOTO: súkromný archív.

Mgr. Martin Poliačik je slovenský politik a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Je jedným zo zakladajúcich členov pravicovo-liberálnej politickej strany Sloboda a Solidarita.

Dátum narodenia: 27. jún 1980

VzdelanieTrnavská univerzita v Trnave

Prečo ste sa rozhodli kandidovať do europarlamentu? Nedalo by sa to považovať za útek zo slovenskej politickej scény?

– Ja nerozlišujem tieto dve politiky. Jedno aj druhé ihrisko má svoje vlastné pravidlá a ja mám pocit, že mladá slovenská generácia je v europarlamente málo zastúpená. Mladí poslanci, ktorí tam doteraz sedeli boli neviditeľní, vôbec sme nevedeli, že ich tam máme. Vôbec neartikulovali potreby mladej generácie a považujem ich za nedôstojné zastúpenie Slovenskej republiky.

Nemeckí poslanci sú tam aj tridsať rokov, čiže toto by ste chceli zmeniť?

– Určite sa nebudem snažiť meniť dĺžku mandátu. Každý parlament má svojho Teda Kennedyho, ktorý tam strávi život, alebo Pavla Hrušovského a nie je to zlé. Treba mať aj nejakú „radu starších“. Ja chcem primárne zastupovať mladých a preto sa chcem venovať témam ako rozšírenie možnosti štúdia na európskych univerzitách, zabránenie zatvorenia pracovných trhov ako reakcia na referendum vo Švajčiarsku, ktoré tým prinieslo signály, že by sa mohli znovu zavádzať kvóty a slobode internetu. Mali sme tu Actu, ktorá len-len, že neprešla, čo je cenzúra internetu. Internet považujem za posledné slobodné médium vo svete a budem robiť všetko preto, aby to tak zostalo.

Čo je ale to hlavné, čo by ste chceli mladým ponúknuť?

– Možnosti pre štúdium, možnosti pre prácu a samozrejme v rámci programu SAS zníženie byrokratického zaťaženia a obnovenie konkurencieschopnosti EÚ. Dôležité je zlepšenie podnikateľského prostredia, lebo sme presvedčení, že mnohé regulácie a nariadenia zo strany EÚ ho výrazne zhoršujú. Tým sa zhoršuje šanca mladých sa do podnikateľského prostredia zapojiť. Tým by sa znížil aj odchod mladých do zahraničia, lebo by sa vedeli uživiť aj doma.

Ktorú reguláciu máte konkrétne na mysli?

– Regulácie v oblasti ochrany a bezpečnosti pri práci, v oblasti prípravy pracovného prostredia, ako máme svietiť, ako máme sedieť, ako máme narábať s určitým druhom tovarov, tých regulácií je strašne veľa. Mnohé z nich si dokonca odporujú. Prichádzajú stále ďalšie a každá firme už musí mať človeka, ktorý sleduje, čo sa v oblasti nových pravidiel na nás valí. Posledným príkladom bol zákon o ochrane osobných údajov, ten bol u nás prijímaný v predstihu a bol motivovaný prípravou novej smernice na úrovni EÚ. Zhoršil podnikateľské prostredie, lebo bolo hneď potrebné spracovávať bezpečnostné projekty a bolo hneď nutné nahlasovať svoje informačné systémy. Našou snahou je znížiť tieto opatrenia na nutné minimum. Toto presadzovať aj na Slovensku, aby sme nešli nad rámec týchto regulačných smerníc.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Regulácie sú prijímané komplikovaným procesom v europarlamente. Je tam predsa dosť ľudí, ktorí by mali vedieť, čo nakoľko potrebujeme…  podľa Vás si robia zle svoju prácu?

– Áno, a Slovensko práve zlyháva pri obsadzovaní postov, kde sa tie pravidlá generujú. Preto sa chceme bližšie oboznámiť s prostredím kde sa to deje, aby sme vedeli v ktorej komisii zákon, alebo regulácia vzniká a začali komunikovať už na začiatku vzniku smernice. Už v tomto bode chceme obhajovať záujmy Slovenska a už v tomto bode chceme aktívne komunikovať.

Aká bude podľa vás volebná účasť? Doteraz bola slabá.

– My predpokladáme 22 percent.

A ako dopadne SAS?

– Dúfame pevne, že sa nám podarí získať dva mandáty.

Prečo by mali ľudia voliť práve vás, pán Poliačik?

– Ľudia vedia, že keď vidím problém, nemlčím. Mňa bude v Bruseli počuť. V žiadnom prípade tam nebudem hlasovacia mašina, na ktorú ľudia zabudnú dva týždne po voľbách. Budem dbať o to, aby informácie o našej práci boli aj na Slovensku a aby skúsenosti, ktoré získame v EÚ boli prenášané aj do slovenskej politiky. Všetky moje doterajšie skúsenosti chcem uplatniť aj v europarlamente a už dnes komunikujem s liberálnou frakciou ALDE Group, aby prehodnotila svoje postoje ohľadne tlaku na ďalšiu integráciu EÚ.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal kandidát na europoslanca Martin Poliačik.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices