smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2016

Europoslankyňa Smolková: Nepodpísanie asociačnej dohody je chybou na oboch stranách

smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2014

Mgr. Monika Smolková, narodená 6. októbra 1956 v Janovíku.

Vzdelanie: Pedagogická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove.

Členka : Smer – sociálna demokracia

Pôsobí aj ako europoslankyňa, členka Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP  

Čo sa Vám v predchádzajúcom období v EP podarilo? Čím sa chcete pochváliť?

– Každý poslanec sa venoval inej problematike, za každým poslancom je kus poctivej práce. Za najväčší spoločný úspech však považujem schválenie výnimky pre Slovensko, aby sme mohli čerpať eurofondy o jeden rok dlhšie. Za najväčší aj môj osobný úspech považujem odprezentovanie tokajskej oblasti na pôde EP a aj môj podiel na záchrane značky Tokaj pre Slovensko. Takisto aj prezentácia mesta Košice ako európskeho hlavného mesta kultúry, výjazdové rokovanie Výboru pre kultúru a vzdelávanie v Košiciach a takisto aj dialógy o potenciáli kreatívnej kultúry pre zamestnanosť. V Košiciach sa organizovali za mojej výdatnej angažovanosti. Hrdá som aj na svoju prácu spravodajkyne pre Program pre vytváranie nových pracovných miest, pracovné zručnosti a návyky.

Čo bolo neúspechom z pohľadu Vašich osobných ambícií?

– Práca v EP ma nadchla, robila som ju s presvedčením, že rozhodnutia za ktoré hlasujem sú v prospech ľudí na Slovensku aj v Európe.

Čomu Vás predchádzajúce pôsobenie v EP v oblasti politiky naučilo?

– Naučilo ma, že politika môže byť aj o spolupráci, komunikácii, hľadaní kompromisov a dohôd. Že rešpektovanie iných názorov a postojov je možné aj pri počte 751 poslancov z 28 krajín.

Pôsobíte vo Výbore pre spoluprácu EÚ s Ukrajinou. Ako vidíte ďalšie kroky, ktoré by mala Únia urobiť? Toto obdobie je pre Ukrajinu ťažké a zároveň europoslanci sa teraz zrejme viac sústredia na voľby a aktivity s tým spojené..

– Počas piatich rokov sme sa pravidelne stretávali s poslancami národného parlamentu Ukrajiny, ktorí boli z vládnej strany, ale aj opozície a všetci mali jednotný názor na vstup Ukrajiny do EÚ. To, že sa napokon nepodpísala asociačná dohoda je chyba predstaviteľov EÚ aj Ukrajiny. Každý chcel pre danú chvíľu nesplniteľné podmienky a nezvážili sa dostatočne možné riziká. Preto aj keď sa nám, poslancom EP, končí mandát a začíname aktivity spojené s voľbami, musia predstavitelia EÚ byť ešte aktívnejší pri riešení a kooperácií vzťahov medzi Ukrajinou, Ruskom a EÚ.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Vedeli by ste nám bližšie špecifikovať budúce stranícke ciele, keď sa  Vám podarí opätovne získať mandát v eurovoľbách?

– Pre kandidátov za stranu SMER – Sociálna demokracia bude aj naďalej prioritou obhajoba záujmov ľudí, programy pre vytváranie nových pracovných miest, pre ďalší rast ekonomiky, ochrana práv spotrebiteľov, ale aj podpora malých a stredných podnikateľov. Naše ciele sú zhodné s cieľmi Stratégie 2020 – znižovanie chudoby, zvyšovanie vzdelávania , ochrana životného prostredia a podpora vedy a výskumu.

Prečo by mali ľudia voliť práve Vás?

– Ľudia, voliči majú na výber kandidátov z 29 politických strán a hnutí. Ale v prvom rade, ak sa rozhodnú ísť voliť, mali by sa oboznámiť s prácou a doterajšími pracovnými a politickými skúsenosťami jednotlivých kandidátov. Ísť sa učiť do EP je veľkým luxusom pre Slovensko, ktoré bude mať 13 poslancov. Preto by to mali byť ľudia skúsení, odborne zdatní a mali by už mať skúsenosti z politickej praxe na Slovensku.  Dúfam, že spĺňam tieto kritéria a o mojej práci sa môžu voliči dozvedieť viac na www.monikasmolkova.sk.

Aká bude podľa vás volebná účasť, keďže doteraz bola slabá?

– Stále som optimistka a verím, že Slovensko so svojou volebnou účasťou neskončí na poslednom mieste. Ak média a kandidujúce strany urobia dostatočnú mobilizačnú kampaň, výsledok bude lepší ako pred piatimi rokmi. Som o tom presvedčená.

Koľko mandátov podľa Vás získa Smer?

– Smer chce obhájiť volebný výsledok z roku 2009, teda 5 mandátov. Osobne si myslím, že môžeme získať 6 mandátov.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa a kandidátka v eurovoľbách 2014 Monika Smolková.

O tkl

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices