Láka vás práca v inej členskej krajine? Poznajte svoje práva

mobilita
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nájsť si prácu v zahraničí by malo byť jednoduchšie. Rada ministrov prijala novú smernicu, ktorá chce podporiť práva občanov pracovať v inom členskom štáte. Jej cieľom je bojovať proti diskriminácii pracovníkov na základe odlišnej štátnej príslušnosti. Rovnosť by sa mala odraziť v platových i pracovných podmienkach, ale aj v sociálnych a daňových výhodách. Svoj domov opustilo do dnešného dňa až 8 miliónov ľudí, ktorí žijú a pracujú v inej krajine EÚ.

Voľný pohyb pracovníkov je jedným zo základných pilierov jednotného trhu EÚ. Mobilita pomáha riešiť vysokú mieru nezamestnanosti a v niektorých štátoch i problém s nedostatkom pracovnej sily. Odborné štúdie opakovane potvrdzujú, že tento princíp  je pre hostiteľské krajiny prínosom. Pracovníci navyše významne podporujú domáci dopyt a podnikanie v krajine  svojho pôvodu.

Brusel v súčasnosti poukazuje na prekážky, ktorým musia mobilní zamestnanci čeliť. Aj preto privítal nové opatrenia, ktoré uľahčia živiteľom rodín nájsť si pracovnú pozíciu v zahraničí. Pomoc sa očakáva aj zo strany vnútroštátnych orgánov, vďaka ktorým budú títo ľudia vedieť viac o svojich právach.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Medzi najčastejšie prejavy diskriminácie patrí podmienka štátnej príslušnosti na prístup k určitým pracovným miestam. Zamestnávatelia často neberú do úvahy odborné kvalifikácie a skúsenosti zamestnanca, ktoré získal vo svojom domácom prostredí. Na odlišnú národnosť svojich rodičov doplácajú aj školopovinné deti.

O ruz

Odporúčame pozrieť

lexmann

M. Lexmann: Uľahčíme mobilitu osobám so zdravotným postihnutím

Pomôcť získať prioritný prístup alebo asistenciu, zabezpečiť voľný vstup alebo aspoň znížiť cenu vstupenky napríklad …

Consent choices