Mŕtvi pri incidente na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa obviňujú

ukrajina
Obete útoku v Slavjansku. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Pri ozbrojenom strete medzi dvoam skupinami na kontrolnom stanovišti proruských separatistv pri východoukrajinskom meste Slavjansk zomreli traja ľudia a Ďalší traja utrpeli zranenia, informovalo v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra.

Strieľali z áut

Pôvodne hovorilo ministerstvo len o jednej obeti. Informácie o strete priniesli ako prvé ruské štátne médiá, podľa ktorých je obetí päť. Spravodajci agentúry Reuters zase priamo z miesta informovali, že videli dve mŕtve tela. Za incident sa vzájomne obviňujú ukrajinské a ruské úrady.

Dvaja z mŕtvych boli podľa ukrajinského ministerstva miestni obyvatelia, ktorí mali na kontrolnom stanovišti hliadku, totožnosť tretej osoby nebola známa. Ozbrojenci vraj prišli okolo 2:20 miestneho času (1:20 SELČ) k stanovisku na štyroch automobiloch a začali na prítomných strieľať.

Mŕtvych si vzali so sebou

Tí streľbu opätovali. Potom ozbrojenci nasadli do dvoch áut a odišli smerom do oblasti Charkova. Ranených a mŕtvych si údajne vzali so sebou, ich počet je neznámy.

Ruská štátna televízna stanica Rossija 24 už skôr uviedla, že tromi mŕtvymi sú proruskí separatisti, ktorí teraz mesto Slavjansk na východe Ukrajiny kontrolujú. Dvaja mŕtvi sú vraj členmi skupiny, ktorá kontrolné stanovisko napadla.

Ministerstvo je pobúrené

Kto za údajným útokom stál, nie je jasné. Separatisti a následne aj ruské ministerstvo zahraničia ale podozrievajú radikálov z ukrajinského pravicového hnutia Pravý sektor. Podľa ruskej televízie údajne proruskí ozbrojenci zaistili dve autá, v ktorých našli symboliku Pravého sektoru.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Ruské ministerstvo zahraničia je vraj incidentom pobúrené. Vo svojom prehlásení uviedlo, že „nevinní civilisti boli zabití počas útoku ozbrojencami z Pravého sektora“.

Útok svedčí o tom, že Kyjev nemá dostatok vôle, aby militantov odzbrojil. Naviac je podľa ruskej diplomacie prekvapujúce, že k nemu došlo krátko potom, čo sa Rusko, EU, USA a Ukrajina vo štvrtok v Ženeve dohodli na zastavení násilia a upokojenia situácie v krajine. „Rusko trvá na prísnom plnení záväzkov, ktoré pre Ukrajinu vyplynuli a ktoré majú viesť k zmierneniu napätia na juhovýchode Ukrajiny,“ uviedlo ministerstvo.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

kino

EÚ napriek vojne na Ukrajine organizuje v Moskve filmový festival

V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom „Kino spája“ uskutoční Európsky filmový …

Consent choices