Smartfón namiesto doktora? Elektronické zdravotníctvo by EÚ mohlo ušetriť 99 miliárd eur

Elektronické zdravotníctvo
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Aplikácia na zvládanie stresu, meranie životných funkcií či upozornenie, aby si pacient nezabudol dať lieky. Nielen takéto vymoženosti ponúka mobilné zdravotníctvo, o ktorom Brusel spustil online konzultáciu. Zapojiť sa môžete do 3. júla 2014.

Aké sú výhody?

Elektronické zdravotníctvo by malo pacientovi poskytnúť väčšiu kontrolu nad vlastným zdravím, nezávislosť a lepšiu prevenciu zdravotných komplikácií. Ďalšou výhodou je aj úspora nákladov na zdravotnú starostlivosť. Začínajúcim podnikateľom tiež poskytne priestor pre vývoj nových služieb v rámci odvetvia vývoja aplikácií. „Mobilné zdravotníctvo zníži počet nákladných návštev nemocníc, umožní občanom prevziať kontrolu nad vlastným zdravím a telesnou i duševnou pohodou a prevenciou prispeje k tomu, aby k niektorým chorobám vôbec nedochádzalo. Ja napríklad používam športový pás na zápästie, aby som si mohla merať celodennú aktivitu, takže už dnes som veľkou zástankyňou mobilného zdravotníctva. Zašlite nám svoje príspevky a pomôžte nám dostať sa na čelo tejto fascinujúcej oblasti.“ vyzýva podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová.

Už dnes je dostupných takmer 100 000 aplikácií mobilného zdravotníctva. Dvadsiatka najobľúbenejších bezplatných aplikácií o športe, cvičení a zdraví bola doteraz na celom svete stiahnutá 231 miliónov ráz. Do roku 2017 bude 3,4 miliardy ľudí vlastniť smartfón a polovica z nich bude používať aplikácie mobilného zdravotníctva. Ak sa plne využije ich potenciál, mohlo by sa v roku 2017 v oblasti zdravotnej starostlivosti v EÚ ušetriť 99 miliárd EUR.

Druhá strana mince

Doteraz nevyriešeným problémom v elektronickom zdravotníctve zostáva napríklad bezpečnosť aplikácií, možnosť zneužitia dát či nedostatočná interoperabilita dostupných riešení. Takisto je dôležité budovať dôveru u zdravotníckych pracovníkov a občanov a pomáhať ľuďom využívať služby mobilného zdravotníctva efektívne.

Prostredníctvom online konzultácie sa Európska komisia snaží nájsť odpovede na otázky, ako je požiadavka bezpečnosti a výkonu aplikácií, ďalej aké bezpečnostné záruky by mohli zabezpečiť ochranu údajov a ako čo najlepšie podporiť podnikanie v oblasti mobilného zdravotníctva.

Ak sa chcete zapojiť do konzultácie, môžete tak urobiť prostredníctvom tohto odkazu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska zdravotná únia je lepšie pripravená na boj proti ohrozeniam zdravia

Podľa nedávnych prieskumov Eurobarometra[1] patrí zdravie medzi hlavné priority európskych občanov. Dve nové správy, ktoré boli …

Consent choices