Ďalší diktát z Bruselu, banky sa zachránia samé

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

ŠTRASBURG – Európsky parlament posunul Európu bližšie k bankovej únii a vyhlásil, že banky sa už budú zachraňovať samé a nie z peňazí daňových poplatníkov. Kritici naopak hovoria, že banková únia hazardným hrám týchto inštitúcií nenapomáha.

Za všetkým hľadaj banku

Za všetkým hľadaj ženu? Na to treba zabudnúť. Za všetkým hľadaj banku, tá trápi moderného človeka. Európsky parlament preto chce, aby hľadanie nebolo príliš bolestivé. Majitelia a veritelia bánk budú tí prví, ktorí budú čeliť stratám bánk. Nikto v budúcnosti nemôže očakávať, že daňoví poplatníci budú pomáhať nejakej banke,“ uviedol Gunnar Hökmark z Európskej ľudovej strany.

Záchranný fond, ktorý budú financovať samotné banky má dosiahnuť do ôsmich rokov 55 miliárd eur. Nové pravidlá europarlamentu prikazujú bankám zároveň vložiť do systému ochrany vkladov skutočné finančné prostriedky a nie len záväzky. „Činnosť bánk začína byť veľmi ohraničená a sledovaná,“ hovorí Sergej Kozlík z Aliancie liberálov a demokratov EP.

„Bude ich motivovať k tomu, aby si oni viac kontrolovali, do čoho idú,“ uviedol Vladimír Maňka z Asociácie liberálov a demokratov EP. Banky majú zároveň povinnosť financovať rezervné fondy, ktoré by pokryli ďalšie straty po vyčerpaní vnútorných zdrojov banky. „Banky si už nebudú môcť robiť, čo sa im zachce a potom prípadnú stratu nechať zaplatiť občanom,“ opisuje Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Fatamorgána bezpečia

Nová legislatíva ochráni viac aj klientov bánk, ak budú mať problém vyplácať im vklady.„Všetci obyvatelia EÚ budú mať chránené vklady do výšky 100 000 €,“ dodáva Maňka. „Banková únia zabezpečí, aby sme daňového poplatníka odstránili z palebnej čiary, keď sa banky nabudúce dostanú do búrkového počasia,“ hovorí Peter Simon z Aliancie socialistov a demokratov EP.

Nadšenie europoslancov nezdieľajú všetci. Mnohí kritici tvrdia, že banková únia a smerovanie k nej, je len veľká fatamorgána bezpečia. Že stále je to o tom, že veľké banky sa nebudú musieť báť toho, že ich niekto nechá padnúť. Sú na to príliš veľké.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Peňažné …

Consent choices