Boris Zala
PHOTO: © European Union

Boris Zala: Našťastie EÚ nám garantuje nemeniteľnosť hraníc

Boris Zala
Boris Zala. PHOTO © European Union 2014

Doc. PhDr. Boris Zala, CSc.

Narodený: 9. decembra 1954Zlaté Moravce

VzdelanieUniverzita Komenského v Bratislave

Člen:  SMER – Sociálna demokracia

Pôsobí aj ako poslanec EP a člen Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

 

Blížia sa voľby, čo je aj obdobím prehodnocovania. Čo sa vám v predchádzajúcom období v Európskom parlamente (EP) podarilo a čo považujete za neúspech?

– EP razantne prispel k riešeniu krízy v eurozóne. Ukázal schopnosť racionálne pôsobiť na Európsku komisiu a dnes vidíme zasa stabilitu, ekonomický rast a aj to, že nám nerástli ceny. Euro nás úplne jednoznačne ochránilo pred špekulantmi a ľudia nestratili svoje úspory. Ale ako sociálni demokrati sme presadzovali, aby sa viac investovalo do ekonomického rastu, investície do spoločných európskych projektov, predovšetkým ciest a železníc. To sa nepodarilo kvôli odporu pravicových predstaviteľov, ktorí boli bohužiaľ vo väčšine. To spôsobilo vysokú nezamestnanosť mladých.

Čo bolo neúspechom z pohľadu vašich osobných ambícií?

– Navrhol som na Sacharovovu cenu udeľovanú EP  (nositeľom je aj Slovák Alexander Dubček) projekt na odstránenie moderného otroctva,. Môj návrh sa dostal do užšej skupiny, ale nevyhral. Tak som bol sklamaný.

Čomu vás predchádzajúce pôsobenie v EP v oblasti politiky naučilo?

– Na rozdiel od nášho parlamentu v EP je možné kooperovať pri tvorbe zákonov veľmi konštruktívne medzi rôznymi politickými skupinami. Veľmi zriedka sa v EP poslanci osobne napadajú, vládne tu prirodzená úcta medzi ľuďmi. To by sa malo diať aj v slovenskom parlamente.

Pôsobíte vo Výbore pre zahraničné veci EP. Ako vidíte ďalšie kroky, ktoré  by mala Únia vo vzťahu k Ukrajine urobiť? Toto obdobie je pre Ukrajinu  ťažké a zároveň europoslanci sa teraz zrejme viac sústredia na voľby a  aktivity s tým spojené?

– Ukrajina je  posledné mesiace mojou prioritou. Zúčastňujem sa na tvorbe všetkých stanovísk EP k udalostiam okolo Ukrajiny. Mnoho ľudí na Slovensku si stále robí ilúzie o Putinovej politike. Ale obsadenie a pripojenie Krymu k Rusku ako aj aktívne provokácie ruskej armády na východe Ukrajiny ukazujú agresívnu politiku Putinovho Ruska. Predstavte si teraz, že by podobne postupovalo Maďarsko a slovenskí Maďari by podľa vzoru Krymu odhlasovali odtrhnutie od Slovenska a pripojenie k Maďarsku. Iste by sme boli pobúrení. Našťastie EÚ nám garantuje nemeniteľnosť hraníc. S Ukrajinou je treba byť solidárny.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Vedeli by ste nám bližšie špecifikovať budúce stranícke ciele, keď sa  Vám podarí po voľbách do EP tam znovu pôsobiť?

– Hlbšia integrácia prináša Slovensku ovocie. Ale je potrebné zmeniť sociálnu politiku. Vytváranie pracovných miest, zapojenie bánk do reálnej ekonomiky a zákaz bankových špekulácii, odstránenie daňových rajov, odliv peňazí mimo EÚ, odstraňovanie chudoby a celoeurópske vzdelávanie mladých s vytváraním pracovných miest pre mladých – to je v kocke program sociálnych demokratov a teda aj SMERu.

Prečo by mali ľudia voliť práve Vás osobne?

– Som skúsený politik, vždy som vedel nájsť rozumné riešenia v prospech Slovákov. Nebál som sa aj netradičných krokov a vždy som s plným nasadením obhajoval záujmy tak Slovákov ako aj Európanov. Suverenita Slovenska a spolupráca Európanov sú mi sväté.

Aká bude volebná účasť a koľko mandátov podľa vás získa Smer?

– Neviem to predvídať, asi nebudeme lámať rekordy, ale tí ľudia, ktorí majú záujem o európsku budúcnosť Slovenska iste voliť prídu. Verím, že výsledok spred piatich rokov Smer obháji a bol by som rád, keby sme aj nejaký ten mandát získali navyše.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec a kandidát na poslanecký mandát v EP do volieb 2014 Boris Zala.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices