Neohrozujte našich občanov na Ukrajine, lebo zasiahneme! Vyhrážajú sa Rusi

vojaci
PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval Kyjev, že Rusko na ohrozenie ruských občanov odpovie rovnako, ako keby bolo samé napadnuté. Pripomenul tak konflikt s Gruzínskom v auguste 2008 o Južné Osetsko. Táto krátka vojna skončila gruzínskou porážkou.

Rusi sa neboja

„Ak nás napadnú, určite odpovieme. Pokiaľ naše záujmy, naše legitímne záujmy, záujmy Rusov budú priamo napadnuté, ako to bolo napríklad v Južnom Osetsku, nevidím žiadnu inú možnosť, len odpovedať v súlade s medzinárodným právom,“ vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. 

„Útok na ruských občanov je ako útok proti Ruskej federácii,“ dodal. Lavrov tiež ubezpečil, že ruskí vojaci neprekročili hranice s Ukrajinou a zostávajú na ruskom území.

Kyjev aj západné krajiny obviňujú Moskvu, že na podporu separatistov vysiela svojich agentov aj vojakov zo špeciálnych jednotiek.

Amerika nemôže riadiť celý svet

Podľa Lavrova celú túto „šou“ riadia Američania. Kyjev totiž podľa neho ohlásil zahájenie protiteroristické operácie na východe krajiny hneď po utajovanej návšteve šéfa CIA Johna Brennona v Kyjeve a jej pokračovanie po tom, ako ukrajinskú metropolu navštívil americký viceprezident Joe Biden.

Ukrajina je podľa Lavrova len ďalšou ukážkou americkej neochoty vzdať sa geopolitického boja. „Američania si nevedia priznať, že celý svet sa nedá riadiť z Washingtonu,“ dodal Lavrov.

Ukrajina chystá opatrenia

Ukrajinská vláda údajne formálne ukončila veľkonočné prímerie so separatistami na východe krajiny, kde skupiny proruských ozbrojencov ovládli niekoľko miest. Konkrétnu akciu však ešte nespustila.

„V blízkej budúcnosti podnikneme určité opatrenia a uvidíte výsledky,“ povedal prvý vicepremiér Vitalij Jarema. Jarema má vo vláde na starosti ozbrojené zložky.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

„Dostali sme podporu od Spojených štátov, ktoré nás nenechajú na pospas agresorovi. Dúfame, že v prípade ruskej agresie bude táto pomoc väčšia,“ vyhlásil Jarema deň po tom, ako Kyjev navštívil americký viceprezident Joe Biden.

Ukrajinská vláda už dávnejšie odštartovala protiteroristickú operáciu na východe krajiny. Bezpečnostné zložky majú zahájiť kroky s cieľom ochrániť obyvateľov východoukrajinských regiónov pred teroristami.

Výzva pre Rusko

Ukrajinci v stredu údajne vyzvali Rusko, aby splnilo svoje záväzky zo ženevských dohôd. Ide o tom, aby Moskva stiahla vojakov. z ukrajinského územia a verejne sa dištancovala od podpory separatistov.

„Obraciame sa na Rusko, aby vyzvalo svojich stúpencov, ktorí vykonávajú protizákonné akcie na Ukrajine. Chcem, aby ukončili násilie, prepustili rukojemníkov a opustili obsadené budovy,“ vyzýva vláda.

Kyjev pripomenul, že od uzavretia ženevských dohôd pozastavil aktívnu fázu protiteroristickej operácie proti separatistom. Rovnako pripravil návrh amnestie pre účastníkov nepokojov.

Chystá aj ústavné zmeny týkajúce sa posilnenia právomocí regiónov a vláda tiež ručí za zvláštne postavenie ruštiny. Pokračovať by malo aj odzbrojovanie radikálov, ktorým polícia zabavila 6 000 kusov strelných zbraní.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

kino

EÚ napriek vojne na Ukrajine organizuje v Moskve filmový festival

V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom „Kino spája“ uskutoční Európsky filmový …

Consent choices