Ruské tajné služby verbujú agentov na Ukrajine, tvrdí analytik

ukrajina
Neznámi ozbrojenci v Slvajansku, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Približne tridsať percent príslušníkov ukrajinskej tajnej služby SBU sa v posledných štyroch rokoch stalo agentmi Ruska. Myslí si to analytik Mykola Sunhurovskyj z kyjevského Razumkovova – strediska pre hospodársky a politický výskum. Príslušníkov ukrajinskej tajnej služby podľa neho zverbovala buď ruská vojenská rozviedka GRU alebo civilná kontrarozviedka FSB.

Rusi verbujú agentov

„Verbovali ich, zastrašovali, vydierali. Robili to profesionálne,“ povedal analytik Sunhurovskyj.„Tridsať percent personálu SBU získali na spoluprácu,“ dodal.

Ukrajinské média tvrdia, že ruskí agenti aj dnes operujú v pohraničných regiónoch, najmä v Charkovskej, Doneckej a Luhanskej oblasti.Koordinujú údajne akcie separatistov pri násilných útokoch proti správnym objektom a zbrojným skladom.

Moskva aktivitu ruských tajných služieb na ukrajinskom pohraničí dôrazne popiera. Minister zahraničia Sergej Lavrov minulý týždeň na tlačovej konferencii v Ženeve prehlásil, že ruskí vojaci, agenti ani žiadni diverzanti na Ukrajine neboli a nie sú.

Výsledky akcie

Medzitým ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že sa v rámci protiteroristickej akcie podarilo vyhnať ozbrojených separatistov z východoukrajinského mesta Svjatohirsk.

Operáciu previedli na predmestí Svajtohirsku a nikto pri nej nebol zranený. Doposiaľ neboli známe informácie o ozbrojencoch nachádzajúcich sa v Svjatohirsku, ktorý leží zhruba 20 kilometrov severne od bašty vzbúrencov – Slavjansku.

„Mesto bolo vďaka protiteroristickej operácii špeciálnych jednotiek oslobodené,“ uváza ministerstvo vnútra. „Svjatohirsk a jeho okolie stráži polícia,“ dodáva.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Podľa mnohých ale v meste neboli badať žiadne známky protiteroristickej operácie. Vojakov ani policajtov v uliciach údajne nevidno a Svjatohirska správy o vytlačení radikálov prekvapili. „Naše mesto bolo vždy pokojné a také je aj teraz,“ povedal jeden z občanov.

Bojkot volieb

Separatisti sa ale nevzdávajú. Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky sa rozhodlo bojkotovať mimoriadne prezidentské voľby, ktoré sa na Ukrajine majú uskutočniť 25. mája.

Novinárom v Donecku to oznámil predstaviteľ proruských vzbúrencov Denis Pušilin.Prečo by sme sa mali zúčastniť volieb, ktoré sa konajú u susedov?“ pýta sa Pušilin s tým, že na Ukrajine je dnes nemožné zvoliť prezidenta, ktorý by uspokojil požiadavky východu aj západu krajiny.

Namiesto prezidentských volieb chcú radikáli v Doneckej oblasti usporiadať referendum o štátnej samostatnosti.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices