Slovensku žiadne nebezpečenstvo kvôli Ukrajine nehrozí, tvrdí Gašparovič

gašparovič
Ivan Gašparovič, prezident SR. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Stredajšiemu zasadnutiu vlády predchádzalo stretnutie čelných predstaviteľov štátu v rámci zasadnutia Bezpečnostnej rady. Rokovaní sa práve z tohto dôvodu zúčastnil aj prezident Ivan Gašparovič. Politici rokovali aj o novele zákona o nadobúdaní poľnohospodárskych pozemkov, či odchode Petra Vojteka z čela slovenskej armády.

Vojna nehrozí

Rada mala hneď v úvode rokovania na programe zhodnotenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike a vo svete so zameraním na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Tú podľa prezidenta Ivana Gašparoviča politici vyhodnotili ako pre Slovensko pokojnú.

Prezident taktiež hovoril o tom, že na Slovensku momentálne nebudú rozmiestnené jednotky Severoatlantickej aliancie. „Som presvedčený, že nehrozí žiadne stretnutie Ruska a Ukrajiny,“ povedal prezident.

Gašparovič vo štvrtok odcestuje na minisummit k Východnému partnerstvu EÚ v Prahe, na ktorom sa zúčastní aj dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčinov.

Odchod Vojteka

Ďalším bodom rokovania bola aj novela zákona o nadobúdaní poľnohospodárskych pozemkov. Ide o legislatívne vysporiadanie nákupu poľnohospodárskej pôdy cudzincami na slovensku.

Vláda na rokovaní odobrila aj návrh na ukončenie pôsobenia Petra Vojteka v čele slovenskej armády. Vojtek sám pred mesiacom požiadal o uvoľnenie zo zdravotných dôvodov. V čele armády ho má nahradiť Milan Maxim.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Opatrenia kvôli Ukrajine

Práve Vojtek v utorok ubezpečoval, že Slovensko v súvislosti so situáciou na Ukrajine veľmi úzko komunikuje s bruselskou centrálou NATO, ako aj partnerskými štátmi zoskupenia tzv. Vyšehradsekej štvorky a prijíma adekvátne kroky. Tie však nekonkretizoval.

Podľa Vojteka sú pripravené také opatrenia, aby vedeli reagovať. „Nebudem vám hovoriť počty vojakov, útvary, miesta, kde predpokladáme zásah. Myslím si, že všetci chápeme prečo,“ poznamenal. Všetko podľa Vojteka závisí od toho, aká situácia nastane.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices