Šokujúce! Podľa prieskumov je každá tretia žena v EÚ týraná

žena nasilie
PHOTO: Flickr.

Európska komisia pokračuje v zmenšovaní rozdielov medzi mužmi a ženami. Postavenie nežnejšieho pohlavia zlepšila najmä v oblasti zamestnanosti, odmeňovania a dôchodkov. Dôkazom je i rastúci počet žien, ktoré zastávajú v správnych radách spoločností vedúce funkcie. Pretrvávajúcim problémom je i naďalej násilie. Podľa prieskumov sa s fyzickým či sexuálnym útokom stretla od veku 15 rokov každá tretia žena.

Na niektoré výzvy Európskej únie si však budeme musieť ešte počkať. Jednou z nich je rovnaká výplatná páska, ktorej sa ženy potešia až o nejakých 70 rokov. Ich mzda za odpracovanú hodinu je stále o 16 percent nižšia než v prípade zástupcov mužského pohlavia. Rodové rozdiely sa prejavujú aj v dôchodku a pohybujú sa na hodnote 39 percent.

Hudbou budúcnosti je i dosiahnutie rovnocenného zastúpenia v národných parlamentoch. Rozbíjaním takzvaného skleneného stropu však máme vo vedúcich pozíciách čoraz viac manažérok a riaditeliek. Druhou stranou mince však je, že ide obvykle o kótované firmy.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Opatrenia pre rodovú rovnosť sa týkajú tiež ochrany žien a dievčat pred násilím. Európska legislatíva sa zastáva práv detí a rovnako nesúhlasí s mrzačením ženských pohlavných orgánov. Táto praktika postihuje podľa odhadov len v členských krajinách asi 500-tisíc obetí.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Štáty EÚ sa zhodi na pozícii k ratifikácii Dohovoru o násilí a obťažovaní

Členské krajiny EÚ (Rada EÚ) v pondelok v Bruseli prijali svoju pozíciu k návrhu rozhodnutia, …

Consent choices