Chartu EÚ sa postupne stáva realitou, odvolávajú sa na ňu už aj súdy

Viviane Reding
PHOTO: ©Flickr. Viviane Reding, podpredsedníčka Európskej komisie

Význam a dôležitosť Charty EÚ rastie. Vo svojich rozhodnutiach ju čoraz častejšie uplatňuje Súdny dvor a jej dosah si uvedomujú aj sudcovia členských štátov. Rešpekt jej prejavila i Komisia, ktorá propaguje a háji názory dôležitého dokumentu. Charta sa venuje základným právam európskych občanov, ako je napríklad otázka voľného pohybu a pobytu, ochrana osobných údajov a spotrebiteľa.

To, že sa Charta stáva realitou, vyplýva z počtu rozsudkov, v ktorých sa na ňu odvolávajú Súdy EÚ. Kým v roku 2011 ju justičné orgány citovali v 43 prípadoch, o rok neskôr sa táto cifra zdvojnásobila. Na popularite jej rovnako pridáva Komisia, ktorá môže navrhnúť právne predpisy podľa hodnôt a zásad Charty.

„Charta slúži ako záchranná sieť pre našich občanov a ako orientačný nástroj pre členské štáty i súdy. Sme nadšení, že sa nám takmer po štyroch rokoch podarilo upevniť kultúru základných práv v inštitúciách EÚ,“ uviedla podpredsedníčka Komisie Viviane Redingová, ktorá nepopiera, že Charta by mohla v budúcnosti predstavovať pre Európu vlastnú Listinu práv.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Charta základných práv nadobudla svoju platnosť prijatím Lisabonskej zmluvy 1. decembra 2009. Stanovuje základné práva, ktoré odrážajú spoločné hodnoty Európy a jej ústavné dedičstvo. Určujúca je predovšetkým pre európske inštitúcie a systémy členských štátov len dopĺňa.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Krachuje vám firma? Skôr ako zbankrotujete dostanete druhú šancu

Rada ministrov súhlasí s návrhom Komisie, aby poctiví podnikatelia dostali druhú šancu. Modernizácia európskych právnych …

Consent choices