Hrozí tretia svetová vojna, varuje Kyjev

ukrajinskí vojaci
Ukrajinskí vojaci. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Skupiny ruských jednotiek sa počas manévrov zastavili iba kilometer od ukrajinských hraníc, ale zatiaľ ich neprekročili. Tvrdí to ukrajinský minister obrany Koval s tým, že vládne sily sú pripravené odraziť prípadnú agresiu. Na východe Ukrajiny došlo medzitým k ďalším násilnostiam: Pri granátovom útoku na kontrolné stanovište pri Odese sa zranilo päť ukrajinských vojakov. Pro-ruskí separatisti zrejme stoja aj za útokom na vojenský vrtuľník, ktorý po zásahu snajpera explodoval.

Ukrajina je pripravená

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja kritizoval rozhodnutie Ruska usporiadať vojenské manévre na vzájomnej hranici. Deščycja zároveň vyjadril odhodlanie „bojovať s Ruskom“ v prípade, že situácia bude ďalej eskalovať.„Budeme bojovať s ruskou armádou… ak príde k invázii Ukrajiny,“ uviedol. „Ukrajinský ľud a ukrajinská armáda je na to pripravená. Ukrajina bude konfrontovať Rusko. Budeme brániť našu krajinu. Budeme brániť naše územie,“ vyhlásil dočasný šéf ukrajinskej diplomacie.
Hrozí vojna
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok varoval pred začatím tretej svetovej vojny v dôsledku „vojenskej a politickej“ okupácie Ukrajiny. „Svet ešte nezabudol na druhú svetovú vojnu, Rusko však už chce začať tretiu,“ uviedol premiér v prejave k prechodnej vláde odvysielanom naživo.Povedal tiež, že pokusy o vojenský konflikt na Ukrajine „povedú k vojenskému konfliktu v Európe“. Jaceňuk v jednom zo svojich doteraz najtvrdších vyjadrení obvinil Moskvu, že sa chová ako „gangster“ podporujúci „teroristov“.„Je jasné, že cieľom Ruska je prekaziť voľby na Ukrajine, odstrániť prozápadnú a proukrajinskú vládu a okupovať Ukrajinu politicky ako aj vojensky,“ vyhlásil premiér.Vojenské cvičeniaRusko začalo tento týždeň rozsiahle vojenské cvičenia na juhu a západe krajiny v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Podľa Moskvy ide o reakciu na intervenciu ukrajinskej armády proti proruským „aktivistom“.Proruskí separatisti okupujú na východe Ukrajiny vládne budovy a Kyjev viní Moskvu z ich podpory. Ukrajinský minister obrany Michajlo Kovaľ v piatok oznámil, že „ruskí vojaci sa priblížili k spoločným hraniciam už do vzdialenosti jedného kilometra“. Minister zároveň vyhlásil, že ukrajinské sily sú pripravené odraziť akúkoľvek ruskú agresiu. Ruské jednotky v uplynulých mesiacoch už obsadili ukrajinský Krym pod zámienkou „ochrany“ tamojšej ruskej menšiny. Moskva Krym následne anektovala.Pieseň ruským vojakomZnáma skupina, ktorá už stála na spoločnom pódiu s Karlom Gottom, či slovenskou kapelou Desmod, teraz spieva oslavnú pieseň pre maskovaných vojakov, ktorí v marci obsadili Krym.Skladba nesie názov Slušní ľudia. Týmto pomenovaním označujú Rusi svojich vojakov v neoznačených uniformách. Ukrajinci ich nazývali „zelení mužíčkovia“. Dokonca aj prezident Vladimir Putin priznal, že pieseň je o ruských vojakoch.Tlak na umelcov

Rusko sa odkláňa čoraz viac od Západu aj v oblasti kultúry. Prísne vlastenecká kultúrna politika má pomôcť upevniť kultúrnu a duchovnú jednotu, uvádza nová vízia rozvoja kultúry, ktorú vypracovalo ruské ministerstvo kultúry. Ochrancovia ľudských práv varujú, že ruská kultúrna politika sa ideologizuje a tlak na umelcov kritických voči vláde sa stupňuje.Ruský prezident Vladimir Putin sa vyjadril, že ruský národ je nadradený iným národom. Podľa Putina Rusko „vsalo do seba ako vysávač rozličné etniká a národnosti, a tak vznikol nielen mimoriadny kultúrny, ale aj genetický kód“„Tento genetický kód je jedným z našich konkurenčných výhod v modernom svete. Je veľmi húževnatý a schopný odporu,“ povedal Putin, podľa ktorého Rusi sledujú vyššie morálne hodnoty ako ľudia na Západe.Vlastenectvo a úspech

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Jediný základ, na ktorom môže byť budovaný úspešný štát, je vlastenectvo a viera v úspech vlasti, myslí si Putin. Výsledkom novej ruskej kultúrnej politiky je aj nariadenie, že v kultúrnych zariadeniach smú byť vystavené len oslavné obrázky vlasti, ktoré majú ľuďom ukázať, že Rusko je veľmoc, ktorá robí všetko správne. „Ako v čase Sovietskeho zväzu,“ vraví ruská dramaturgička Jelena Kovalská.Po tom, ako všetky televízne kanály už riadi Kremeľ, čo nezávislé médiá a kritici boli umlčaní, má sa teraz aj kultúra koncentrovať na vlastenectvo. Návod ministerstva kultúry hovorí, že Rusko je mimoriadny prípad, pretože nepatrí ani k Európe, ani k Východu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices