Až tretina Slovákov nečíta knihy. Nechýbajú im na ne peniaze, ale čas

Marec, mesiac knihy, je už za nami. Pre mnohých z nás knihy predstavujú spoločníka počas celého roka. Nájdu sa však aj takí, a nie je ich málo, ktorí čítaniu kníh neholdujú vôbec. Podľa aktuálneho prieskumu Eurobarometer neotvorila za posledný rok žiadnu knihu až tretina Slovákov a Európanov. Prieskum sa uskutočnil na prelome apríla a mája 2013 a položil Európanom otázku, koľko kníh prečítali za posledných 12 mesiacov.

európania a knihyNajväčšími čitateľmi sú severania. Len 9 zo 100 Švédov priznalo, že za uplynulých 12 mesiacov od uskutočnenia prieskumu neprečítali ani jednu knihu. Naopak, až 65 % Švédov uviedlo, že za uplynulý rok prečítalo viac ako 5 kníh. Podobne sú na tom aj Holanďania, z ktorých ani jednu knihu neotvorilo len 14 % a naopak, viac ako polovica sa začítala minimálne do piatich kníh.

V Európskej únii ako celku knihy vôbec nečíta takmer tretina obyvateľov. Slovensko sa v našom rebríčku s podielom 32 % „nečitateľov“ umiestnilo na úrovni európskeho priemeru,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Ďalšia necelá tretina Slovákov v prieskume deklarovala 1 až 5 prečítaných kníh. Väčších knihomoľov, teda tých, ktorí za rok prečítali aspoň 5 kníh, je na Slovensku 37 %.

Viac..  Martin Hojsík: Nie je dôvod, aby si banky držali vaše peniaze pri prevodoch. Zavádzame okamžité prevody

A čo Slovákov od čítania kníh odrádza? Nuž, knihy nečítame preto, že na ne jednoducho nemáme čas. Takýto dôvod v prieskume uviedla až celá polovica tých, ktorí knihy nečítajú. Ďalšia štvrtina nečítajúcich Slovákov uviedla ako hlavný dôvod nezáujem o knižné príbehy. Možno trochu prekvapivo, len 2 % nečítajúcich Slovákov uviedli, že knihy nečítajú kvôli ich vysokým cenám.

Slováci síce nepatria medzi najväčších knihomoľov, ale nájdu sa aj krajiny, v ktorých sa číta ešte menej. Zaujímavé je, že najmenej sa knihy čítajú v prímorských ekonomikách. Rekordérmi sú z tohto pohľadu Portugalci. Až 6 z 10 Portugalcov priznalo, že za uplynulý rok neprečítali ani jednu knihu. Medzi veľkých čitateľov rozhodne nepatria ani Gréci a Rumuni, spomedzi ktorých sa do stránok knihy nezadívala až polovica.

O red

Odporúčame pozrieť

humanitarna pomoc

Eurobarometer: Podpora humanitárnej činnosti EÚ je silná a stabilná

Výsledky nového prieskumu Eurobarometra ukazujú jasnú podporu humanitárnych aktivít EÚ v 27 členských štátoch. Podľa 91 …

Consent choices