Slávni Alexandrovci podporili Putina, s touto piesňou o hrdinstve

Alexandrovci
Alexandrovci. PHOTO: Flickr.

ODESA – Ukrajinským mestom Odesa otriasol dnes ráno výbuch granátu. Podľa svedkov ho niekto hodil priamo z idúceho auta na ukrajinskú hliadku. Explózia zranila až 7 ľudí! Ruský prezident stále posilňuje svoj vplyv na východ Ukrajiny a polostrov Krym aj v kultúrnej sfére. Známa kapela Alexandrovci zložila Ódu na ruských vojakov.

Pieseň ruským vojakomZnáma skupina, ktorá už stála na spoločnom pódiu s Karlom Gottom, či slovenskou kapelou Desmod, teraz spieva oslavnú pieseň pre maskovaných vojakov, ktorí v marci obsadili Krym.Skladba nesie názov Zdvorilí ľudia. Týmto pomenovaním označujú Rusi svojich vojakov v neoznačených uniformách. Ukrajinci ich nazývali „zelení mužíčkovia“. Dokonca aj prezident Vladimir Putin priznal, že pieseň je o ruských vojakoch. Vypočuť si ju môžete TU.

Tlak na umelcov

Rusko sa odkláňa čoraz viac od Západu aj v oblasti kultúry. Prísne vlastenecká kultúrna politika má pomôcť upevniť kultúrnu a duchovnú jednotu, uvádza nová vízia rozvoja kultúry, ktorú vypracovalo ruské ministerstvo kultúry. Ochrancovia ľudských práv varujú, že ruská kultúrna politika sa ideologizuje a tlak na umelcov kritických voči vláde sa stupňuje.Ruský prezident Vladimir Putin sa vyjadril, že ruský národ je nadradený iným národom. Podľa Putina Rusko „vsalo do seba ako vysávač rozličné etniká a národnosti, a tak vznikol nielen mimoriadny kultúrny, ale aj genetický kód“. „Tento genetický kód je jedným z našich konkurenčných výhod v modernom svete. Je veľmi húževnatý a schopný odporu, povedal Putin, podľa ktorého Rusi sledujú vyššie morálne hodnoty ako ľudia na Západe.Vlastenectvo a úspechJediný základ, na ktorom môže byť budovaný úspešný štát, je vlastenectvo a viera v úspech vlasti, myslí si Putin. V samotnom texte piesne Zdvorilí ľudia sa spomínajú pojmy ako sláva či česť. Bez štipky irónie.Výsledkom novej ruskej kultúrnej politiky je aj nariadenie, že v kultúrnych zariadeniach smú byť vystavené len oslavné obrázky vlasti, ktoré majú ľuďom ukázať, že Rusko je veľmoc, ktorá robí všetko správne. „Ako v čase Sovietskeho zväzu,“ vraví ruská dramaturgička Jelena Kovalská.Po tom, ako všetky televízne kanály už riadi Kremeľ, čo nezávislé médiá a kritici boli umlčaní, má sa teraz aj kultúra koncentrovať na vlastenectvo. Návod ministerstva kultúry hovorí, že Rusko je mimoriadny prípad, pretože nepatrí ani k Európe, ani k Východu.Poňali to inakÚplne inak ako ruský armádny zbor sa k ukrajinskej kríze postavila miestna populárna kapela Skaj. Svoju staršiu pieseň Sme spolu doplnili o ruský text a zdôrazňujú, že Rusi aj Ukrajinci žijú v ich krajine spoločne.Táto pieseň nie je o politike. Hovorí sa v nej, že sa ľudia majú ľúbiť a rešpektovať bez ohľadu na to, akým jazykom hovoria,“ priznáva frontman skupiny Oleg Sobčuk.Hoci je ich pieseň spolu s hlavnou myšlienkou veľmi chytľavá, iba ťažko si nájdu cestu do uší vojakov, či nebodaj politikov.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil
Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices