EÚ plánuje rozpočet na sedem rokov

eura
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Rozpočet EÚ je beh na dlhé trate. Každého z nás však zaujíma jediné – konečná cifra. Podľa europoslanca Ivaila Kalfina by sa do otázky financovania mala viac zapojiť aj Rada a členské štáty. Navrhol to vo svojom sedemročnom pláne, ktorý predkladá víziu  o finančnom rámci v rokoch 2014-2020. V budúcnosti by sa teda malo hovoriť viac o politických cieľoch, nielen o číslach.

„Základným problémom rokovaní bolo, že sa v jednotlivých inštitúciách hovorilo rôznymi jazykmi. Parlament hovoril o prioritách, no Rada a členské štáty len o sumách. S Radou sa nedarilo hovoriť o politike,“ hovorí Ivail Kalfina, ktorý by pri tvorbe rozpočtu privítal väčšie nasadenie Rady.

Rovnako dôležitá je tiež tesnejšia spolupráca s vnútroštátnymi parlamentmi. Hodnoty, ktoré sa vynakladajú z rozpočtu EÚ, sú zvyčajne vyššie než tie z domáceho finančného balíčku. Flexibilita by mala navyše umožniť lepšie a efektívnejšie využitie každého eura.

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices