EÚ chce bezpečnejšie legálne drogy!

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Podľa zistení eurobarometru viac ako 5% Európanov vo veku 15 až 24 rokov aspoň raz vyskúšalo ľahké drogy. Tieto takzvané „legálne opojenia“ sú čoraz viac populárnejšie najmä medzi mladými ľuďmi. Vďaka ich rýchlo rastúcej popularite sa na trhu čoraz častejšie objavujú škodlivé napodobeniny. Tie často napodobňujú účinky nelegálnych drog ako je extáza, či kokaín. Poslanci EÚ sa preto rozhodli podporiť návrh pravidiel, ktorý má za cieľ zastaviť rýchle šírenie užívania nových netestovaných psychotropných látok.

Nové legálne drogy budú musieť byť najprv otestované Európskou agentúrou pre drogy. Tá urobí úplné posúdenie rizík spojených s ich užívaním. Nové legálne drogy sa tak dostanú na trh až keď to povolí spomínaná agentúra. Návrh taktiež umožní rýchlejšie stiahnutie škodlivých drog z trhu. V prípade nebezpečenstva aj obmedzenie predaja týchto látok.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ak nová droga predstavuje čo i len malé riziko pre užívateľa, výrobcovia ju budú môcť použiť iba na komerčné alebo priemyselné účely. Látky, ktoré predstavujú celoeurópske riziko budú predmetom stálych obchodných obmedzení. Ich použitie bude povolené len na stanovené účely alebo vedecký výskum. Členské štáty si taktiež budú môcť zachovať alebo zaviesť prísnejšie opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia svojich obyvateľov.

O mpp

Odporúčame pozrieť

Nový plán opatrení EÚ na boj proti organizovanej trestnej činnosti a obchodovaniu s drogami

Komisia prijala plán EÚ na zintenzívnenie boja proti obchodovaniu s drogami a zločineckým sieťam, ktorý vychádza …

Consent choices