Ročne skončia v európskych uliciach milióny ton odpadkov! 10. mája bude veľké upratovanie

odpadky
PHOTO: Flickr.

Každý rok skončia milióny odpadu na európskych uliciach, v oceánoch, na plážach, v lesoch a prírodných oblastiach. A každý rok milióny Európanov vyjdú von, aby v dobrovoľných akciách vyčistili svoje okolie. „Upracme Európu“ je iniciatíva, ktorá sa zameriava na podnietenie k ďalším podobných akciám, zvýšenie informovanosti o rozsahu odpadu a s ním súvisiacich problémov a na podporu zmien v správaní. Podujatie sa koordinuje v rámci Európskeho týždňa redukcie odpadu (EWWR).

Komisár pre životné prostredie Janez Potočnik uviedol: „Občianske hnutia zamerané na upratovanie rastú v celej Európe a chceme, aby sa stali súčasťou celoeurópskeho podujatia. Zostavili sme sieť národných kontaktných miest v 21 krajinách, aby ľudia vedeli, čo sa deje v ich blízkom okolí a ako môžu pomôcť. Ide o praktickú iniciatívu, takže obujme si topánky a navlečme rukavice. Všetci chceme žiť v čistejších štvrtiach, upracme teda spolu Európu.“

V posledných rokoch sa v Európe organizovali viaceré podobné kampane na riešenie problému odpadu. „Upracme Európu!“ sústredí tieto iniciatívy do celoeurópskeho podujatia, ktoré sa bude konať ten istý deň v celej Európe a osloví čo najviac občanov.

„Upracme Európu!“ je podujatie organizované skutočne zdola nahor, ktorého cieľom je informovať a zmobilizovať verejnosť, aby vo vlastnom záujme čistila svoje prostredie. Skúsenosti ukazujú, že ľudia sú často prekvapení, koľko odpadu sa vytvorilo a odhodilo v ich okolí. A tento odpad môže mať hodnotu. Papier, sklo, kovy a plasty možno celé opäť použiť alebo recyklovať. Tým sa zníži vplyv na životné prostredie a vytvoria sa hospodárske príležitosti a pracovné miesta, ktoré pomôžu posunúť Európu k cyklickejšiemu hospodárstvu.

Komisia toto podujatie podporuje, avšak akcie upratovania sú naozaj nezávislé, miestne a organizované občanmi. V mnohých prípadoch sa do podujatí alebo ich koordinácie zapoja miestne orgány, mimovládne organizácie, podniky a školy. Podujatia sa konajú v 15 členských štátoch EÚ, ako aj v Andorre, Bosne a Hercegovine, Nórsku, Srbsku a Turecku. Miestnu akciu vo vašom členskom štáte nájdete na webovej stránke vášho národného koordinátora.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Iniciatíva „Upracme Európu“

Iniciatíva „Upracme Európu“ je jedným z projektov programu LIFE, ktorý koordinuje Združenie miest a regiónov za recykláciu a udržateľné riadenie zdrojov – organizácia zodpovedná aj za Európsky týždeň redukcie odpadu. Organizátori vypracovali súbor komunikačných nástrojov, ktorý bude dostupný všetkým účastníkom prostredníctvom koordinátorov.

V roku 2012 kampaň Let´s Do It! World, so sídlom v Estónsku, koordinovala v roku 2012 celosvetovú akciu upratovania, ktorou sa zmobilizovalo 7 miliónov dobrovoľníkov v 84 jednodňových akciách v Ázii, Afrike, Severnej Amerike, Južnej Amerike a Európe. Podobné aktivity nasledovali v roku 2013. Iniciatívy sú založené predovšetkým na vytváraní sietí dobrovoľníkov prostredníctvom sociálnych sietí a zahŕňajú aj získavanie zdrojov a sponzorstva.

Nadácia Surfrider Európa (http://www.surfrider.eu/en/presentation/our-story.html) mobilizuje 1 500 dobrovoľníkov, 10 000 členov, približne 40 miestnych pobočiek, a viac ako 40 000 pomocníkov. Jej akcie na vyčistenie pláží sa teraz rozširujú o akcie na jazerách a riekach. Nadácia Surfrider začala svoju činnosť v roku 1984 v Malibu v Kalifornii, kde surfisti chceli chrániť svoje obľúbené miesta na surfovanie pred miestnym znečisťovaním. V Európe pôsobí od roku 1990. Európska komisia sa domnieva, že informovanie verejnosti a meniace sa postoje k odpadu sú dôležité pri plnení cieľov európskych právnych predpisov v oblasti odpadu. Predchádzanie vzniku odpadu a odpadové hospodárstvo sú oblasťami, na ktoré sa Komisia bude zameriavať v roku 2014. Toto leto Komisia prehodnotí ciele recyklovania a skládok odpadu ako súčasť širšieho balíka opatrení zameraného na cyklické hospodárstvo.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices