Budúcnosť EÚ majú v rukách aj Slováci, riešiť sa bude otázka stará 40 rokov

Európsky súdny dvor v Luxemburgu
Európsky súdny dvor v Luxemburgu. PHOTO: Flickr.

Súdny dvor Európskej únie by mal dať stanovisko k otázke, či je návrh dohody o pristúpení Európskej únie k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd zlučiteľný so zakladajúcimi zmluvami Európskej únie. O pristúpení Európskeho spoločenstva k dohovoru sa hovorí už dlhých 40 rokov. Pri rozhodovaní nebude chýbať ani Slovensko.

Pojednávanie v Luxemburgu

Slovenská zástupkyňa pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová sa zúčastní v Luxemburgu na ústnom pojednávaní o stanovisku k dôležitej otázke. Ide o návrh dohody o pristúpení EÚ k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd zlučiteľný so zakladajúcimi zmluvami EÚ.

O takéto stanovisko požiadala súd Európska komisia. Súvisí s možnosťou pristúpenia Európskeho spoločenstva, a neskôr Európskej únie, k spomínanému dohovoru, o čom sa diskutuje už takmer štyridsať rokov. „Uvedené pristúpenie by malo veľký symbolický význam, ale aj praktický význam z hľadiska ochrany práv jednotlivcov, vrátane občanov Slovenskej republiky,“ zdôraznila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices