Našich 34 týždňov „materskej“ je ešte fajn. Ako je to inde v Európe?

bábo
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Mnohé tehotné ženy majú množstvo otázok o materskej dovolenke. Koľko trvá? Ako je platená? Ako je to v iných európskych krajinách?

Európskym priemerom je 20 týždňov platených vo výške 100 %-nej mzdy. V Nemecku je to 14 týždňov. Vo Švédsku si obaja rodičia môžu rozdeliť 75 týždňov rodičovskej dovolenky, je však slabšie platená.

Každý štát si to robí po svojom a nie je v tom veľmi jasno. Dôvodom je spoločný európsky základ – smernica z roku 1992. Tá právne určuje minimálnu materskú dovolenku v Európe. 14 týždňov a základný plat. Peniaze sú pre mladé rodiny veľmi dôležité, keďže s dieťaťom sa vždy spájajú pomerne veľké výdavky. Únia sa teda pod tlakom týchto okolností rozhodla, že sa to pokúsi vyriešiť.

V roku 2008 prišiel prvý návrh, a to aspoň 18 týždňov materskej dovolenky. Neskôr prišiel ďalší návrh, a to na 20 týždňov a 2 týždne otcovskej dovolenky. Ďalšie rokovania boli členskými štátmi zablokované, keďže pre mnohé z nich by to bola priveľká investícia. Čo bude nasledovať?

Viac sa dozviete v priloženom videu:

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

O kat

Odporúčame pozrieť

Lexmann

Miriam Lexmann: Materská a rodičovská nie sú dovolenky, musia sa prejaviť aj v dôchodku

Materská a rodičovská dovolenka musí byť adekvátna a zohľadnená aj v dôchodku, seniori naň môžu nastúpiť dobrovoľne a osoby …

Consent choices