Strácame kontrolu nad východom krajiny, priznal ukrajinský prezident

ukrajina
PHOTO: Flickr.

Ukrajinská dočasná vláda v uplynulých hodinách začala strácať kontrolu nad situáciou na východe Ukrajiny. V utorok to priznal už aj prezident Oleksandr Turčynov.

Neochota polície

Dôvodom obáv ukrajinského prezidenta je rastúca neochota tamojších bezpečnostných zložiek zasahovať proti proruským separatistom, ktorí obsadzujú budovy polície a sídiel regionálnych úradov. „Veľká väčšina príslušníkov bezpečnostných zložiek na východe nie je schopná splniť si svoje záväzky a chrániť bezpečnosť našich občanov,“ povedal Turčynov.
Proruskí separatisti v stredu obsadili sídlo miestnej vlády a policajné veliteľstvo vo východoukrajnskom meste Horlivka. Prvotné správy miestnych médií potvrdil nemenovaný policajný dôstojník, nevedel však uviesť bližšie podrobnosti. „Obsadili oblastnú správu aj políciu,“ povedal s tým, že na policajnom veliteľstve sa nenachádzali žiadne zbrane, ktorých by sa separatisti mohli zmocniť.

Územie NATO je nedotknuteľné

Situáciu na Ukrajine pozorne sledujú aj Spojené štáty americké. Tie v utorok uviedli, že Washington a jeho spojenci budú stáť pri Ukrajine a Rusko varovali, že územie Severoatlantickej aliancie je nedotknuteľné, pričom NATO bude brániť každý jeho kúsok. „Momentálne sa Rusko snaží zmeniť bezpečnostné usporiadanie Európy,“ povedal minister zahraničia John Kerry v odkaze na ruskú okupáciu Krymu a hrozbu, ktorú predstavuje pre východnú Ukrajinu.

„Akúkoľvek cestu si Rusi zvolia, môžem zaručiť, že Spojené štáty a naši spojenci budú spoločne podporovať Ukrajinu,“ uviedol Kerrry. A čo je podľa neho najdôležitejšie, Kremľu treba dať jasne najavo, že územie Severoatlantickej aliancie je nedotknuteľné. „Budeme brániť každučký jeho kúsok,“ zdôraznil šéf americkej diplomacie.

Útok proti aliancii

Poukázal pritom na článok V zmluvy NATO, na základe ktorého je útok na členskú krajinu útokom proti celej aliancii. Dvadsaťosemčlenná aliancia v súvislosti s Ukrajinou dala jasne najavo, že sa nemieni do konfliktu na Ukrajine, ktorá nie je jej členom, vojensky zapojiť. Minulý týždeň však oznámila, že do východnej Európy vysiela viac lodí, lietadiel a vojakov, aby upokojila svojich členov, najmä bývalé sovietske pobaltské republiky, ktoré znepokojujú aktuálne expanzívne ambície Ruska.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Pokračujúce násilnosti

Rozbroje na východe Ukrajiny medzitým stále pokračujú. Pri policajnom veliteľstve v Luhansku sa v utorok zišli asi tri tisícky proruských demonštrantov, vrátane päťdesiatky ozbrojencov v uniformách, nepriestrelných vestách, prilbách a s automatickými zbraňami. Kapitulácii predchádzalo hádzanie zápalných fliaš na veliteľstvo, odkiaľ sa policajti bránili slzným plynom a ohlušujúcimi granáty. Nasledovala aj krátka prestrelka. Správy o prípadných zranených doposiaľ nie sú k dispozícii. Na budove policajného veliteľstva visí ruská vlajka.

Vzbúrenci ovládli dôležité budovy

Rebeli už v Luhansku ovládli sídla tajnej služby SBU, oblastnej správy, prokuratúry a televízie. To údajne môže znamenať, že rebeli zakrátko po oblastnom centre ovládnu celý región, podobne ako v susednej Doneckej oblasti. 
V Luhansku v utorok stovky proruských demonštrantov najskôr zaútočili na sídlo oblastnej správy, pričom im polícia nekládla žiadny odpor.

Ozbrojenci neskôr ovládli sídlo prokuratúry a televízie. Miestna pobočka ukrajinskej tajnej služby je v ich rukách už od 6. apríla. V Luhansku v nedeľu večer proruskí radikáli vyhlásili po vzore susednej Doneckej oblasti ľudovú republiku. Chcú tam 11. mája usporiadať referendum, v ktorom majú miestni obyvatelia zodpovedať otázku, či súhlasia so štátnou samostatnosťou Luhanskej ľudovej republiky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices