Guvernérovi ECB Draghimu zámer oslabiť euro nevyšiel

Mario Draghi
Mario Draghi. PHOTO: Flickr.

Hoci v Európe sa sviatkovalo aj na Veľkonočný pondelok a burzy ostali zatvorené, na druhej strane Atlantiku sa obchodovalo. Euro pri nízkych zobchodovaných objemoch oslabilo pod hladinu 1,3800 EURUSD. Aj počas utorku sa euro obchodovalo v blízkosti hladiny 1,3800 EURUSD, pri dennom rozpätí 1,3785 EURUSD až 1,3825 EURUSD. „Svedkami výraznejších kurzových pohybov sme neboli ani v stredu, hoci z eurozóny dorazila hŕstka zaujímavých dát. Predstihové indikátory PMI boli najskôr zverejnené za Francúzsko, a keďže zaostali za očakávaniami, euro sa hneď ráno porúčalo nadol a otestovalo hladinu 1,3800 EURUSD, ktorú ale nepodliezlo,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Mäkké dáta ďalej reportovalo Nemecko, ktoré naopak pozitívne prekvapilo a euro sa tak dostalo nad svoju otváraciu úroveň a zároveň aj na denné maximum 1,3855 EURUSD. Tieto zisky ale napokon spoločná mena eurozóny neudržala a postupne klesala až na záverečných 1,3820 EURUSD a deň tak ukončila prakticky na zelenej nule.

Už na začiatku štvrtkovej seansy euro voči doláru mierne poskočilo z otváracej úrovne 1,3820 EURUSD na 1,3840 EURUSD po tom, ako mäkké dáta z Nemecka v podobe indikátora podnikateľskej klímy Ifo nadviazali na stredajšie pozitívne predstihové indikátory PMI. Dopoludnia predstúpil pred mikrofóny na konferencii v Holandsku guvernér ECB Mario Draghi, aby hovoril o transparentnosti centrálneho bankovníctva.

Draghiho slovník bol pomerne holubičí, keďže guvernér v príhovore načrtol možnosť zníženia základnej ale i depozitnej úrokovej sadzby ECB. Kurzový vývoj eura označil Draghi za čoraz dôležitejší pri rozhodovaní o menovej politike. Menový výbor ECB je podľa guvernéra jednohlasne pripravený na použitie všetkých legitímnych nástrojov menovej politiky s cieľom zabrániť príliš dlhému obdobiu nízkeho cenového rastu.

Draghi sa síce svojimi slovami pokúsil zraziť euro nadol, no zdá sa, že podobných slov bez reálnej akcie mali už trhy dosť. Euro v reakcii na Dragiho slová oslabilo len nepatrne a udržalo sa nad hladinou 1,3820 EURUSD. Zhoršujúcu sa situáciu za našimi východnými hranicami zatiaľ euro takmer vôbec nereflektuje.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Aj v piatok sa spoločná mena eurozóny držala voči doláru v úzkom pásme v okolí hladiny 1,3800 EURUSD. Celý uplynulý týždeň sa euro od tejto úrovne výraznejšie nevzdialilo a v medzitýždennom i medzimesačnom porovnaní skončil jeho kurz voči doláru takmer bez zmeny.

Meny nášho regiónu uplynulý týždeň prevažne oslabovali. Výnimkou bola len česká koruna, ktorej kurz voči euru je naďalej stabilný a výraznejšie sa nevzďaľuje od úrovne 27,450 EURCZK. Poľský zlotý si minulý týždeň pripísal voči euru oslabenie o – 0,7 % na úroveň 4,2110 EURPLN. Ešte výraznejšiu stratu na úrovni – 1,2 % si voči euru zaknihoval maďarský forint, ktorý sa v piatok obchodoval nad hladinou 310,00 EURHUF.

Koniec apríla v znamení zasadnutí centrálnych bánk

Záver mesiaca sa ponesie v znamení zasadnutí dvojice centrálnych bánk, ktorých rozhodnutiam sa v našich reportoch venujeme. V utorok 29. apríla sa zídu maďarskí centrálni bankári pod hlavičkou MNB, ktorí sa zrejme priklonia k už 21. zníženiu základnej sadzby v rade a to na úroveň 2,50 %. Maďari by týmto krokom mohli ukončiť viac než rok a pol trvajúci cyklus uvoľňovania menovej politiky, ktorý mal za následok zníženie základnej úrokovej sadzby na historické minimá.

V utorok sa začne aj dvojdňové zasadnutie amerického Fed-u, ktorého závery sa však dozvieme až v stredu 30. apríla. Predpokladáme, že Fed bude pokračovať v začatom taperingu, a teda že pristúpi k okresaniu objemu nakupovaných aktív zo súčasnej úrovne 55 mld. USD mesačne na 45 mld. USD mesačne. Sadzbami Američania takmer s určitosťou hýbať nebudú.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices