Stav najvyššieho ohrozenia na Ukrajine, Kyjev zavádza brannú povinnosť

Ukrajina
PHOTO: Flickr.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov podpísal kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii dekrét obnovujúci brannú povinnosť. Nepokoje na Ukrajine sa neustále stupňujú. Správu priniesol britský denník The Daily Mail.

Kamene a zápalné fľaše

Vyhláška stanovuje, že vzhľadom k ďalšiemu zhoršeniu sociálno-politickej situácie na východe a juhu Ukrajiny a zjavne rastúcej agresii ilegálnych proruských jednotiek, obsadzovania štátnych budov a ďalších vojenských útvarov, sa zavádza branná povinnosť vojenskej služby pre všetkých mužov starších ako 18 a mladších ako 25 rokov.

Prvý máj priniesol na východe Ukrajiny ďalšie násilie. Vyše tisícový dav vyzbrojený kameňmi a zápalnými fľašami podľa agentúry Interfax vnikol do sídla doneckej prokuratúry. Policajtov, ktorí sa museli vzdať, demonštranti zbili.

Rozzúrený dav

Dav proruských aktivistov sa zmocnil budovy štátneho zastupiteľstva v Donecku. Podľa zahraničných reportérov v budove hľadali zbrane. Keď ich nenašli, začali z okien vyhadzovať úradné dokumenty. Interfax uviedol, že išlo pravdepodobne o trestné záznamy.

Podľa novinára Jamesa Matesa z britskej stanice ITV demonštranti donútili poriadkové sily, aby im odovzdali všetku výstroj. „Porazených poriadkových policajtov odvádzajú jedného po druhom. Rozzúrený dav im nadáva do fašistov a ženie ich uličkou,“ napísal Mates na Twitter.

V rukách rebelov

Vodca proruských separatistov vo východoukrajinskom meste Slavjansk Vjačeslav Ponomarjov schladil očakávania ohľadom prepustenia vojenských inšpektorov, ktorých zadržiavajú radikáli. Uviedol, že oslobodenie sa neuskutoční ani v stredu ani vo štvrtok. Naviac poprel, že by do situácie okolo rukojemníkov akokoľvek zasahoval ruský prezident Vladimir Putin.

Radnice v meste Horlivka sa zmocnila skupina približne 20 ozbrojencov v maskovacích uniformách. Neskôr list oznámil, že radnica vo viac než stotisícovom Alčevsku, ležiacom medzi Luhanskom a Doneckom, je taktiež v rukách separatistov.

Do práce sa nedostali

Podľa miestnych zdrojov v Horlivke ľudia vyzbrojení automatickými zbraňami prišli k mestskej rade okolo piatej hodiny ráno (04:00 SEČ). O tri hodiny neskôr boli ozbrojenci vo vnútri budovy a strážili všetky vchody.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

„Prišli sme do práce ako vždy, ale do budovy sme sa už nedostali. Vchod strážili ozbrojenci,“ citoval denník Kyjev Post zdroje z vedenia radnice. Svedkovia potvrdili i obsadenie sídla mestskej polície.

Stav pohotovosti

Skupina 30tich proruských aktivistov vtrhla aj na radnicu Alčevska. Podľa očitých svedkov neboli útočníci ozbrojení, ale správali sa agresívne. Podobné akcie sa odohrávajú i v ďalších mestách v rámci príprav separatistov na referendum o odtrhnutí Luhanskej oblasti od Ukrajiny, ktoré je naplánované na 11. mája.

Úradujúci prezident Oleksander Turčynov v stredu oznámil, že ozbrojené sily Ukrajiny sú v stave plnej bojovej pohotovosti kvôli hrozbe vojny s Ruskom, píše agentúra Interfax.

Okamžité nasadenie

Prezident vyzval všetky regióny, aby sa pripojili k obrane krajiny. Pripomenul, že bol vydaný príkaz k vytvoreniu práporov územnej obrany v každom regióne. „Musíme mať možnosť v prípade ohrozenia operatívne tieto jednotky premiestňovať k podpore iných oblastí,“ poznamenal.

130-tisíc vojakov ukrajinskej armády musí byť pripravených k okamžitému nasadeniu. Na rozdiel od bežného režimu nesmú opustiť základne a časť z nich môže zaujať pozície na strategických miestach. Okrem stáleho vojska má Kyjev k dispozícii ešte milión mužov v zálohe. Tých by nasadil v prípade mobilizácie, teda pokiaľ by sa konflikt uskutočnil. Vznikla tiež horúca linka, na ktorej sa môžu hlásiť dobrovoľníci so skúsenosťami v armáde alebo polícii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Šéfa európskej diplomacie znepokojuje napätie v Bosne

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu povedal, že ho vážne znepokojuje napätie v Bosne …

Consent choices