Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 17. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

ČESKÁ REPUBLIKA

České ministerstvo financií na čele s Andrejom Babišom plánuje podľa českých médií stanoviť pre obyvateľstvo limit na nákupy štátnych dlhopisov. Cieľom má byť podpora investovania pre drobných sporiteľov, keďže veľkí individuálni investori majú lepšiu možnosť nakúpiť väčšie objemy emisií aj prostredníctvom finančných inštitúcií na kapitálovom trhu. Babiš síce sporenie v dlhopisoch pre občanov podporuje, avšak je za obmedzenie výrazného presunu štátneho dlhu do rúk obyvateľstva. Na konci februára 2014 bolo v rukách domácností podľa MF ČR rovných 5 % českého dlhu.

RUSKÁ FEDERÁCIA

Na vývoj za východnou hranicou Európskej únie reagujú v krátkych intervaloch aj ratingové agentúry. Agentúra S&P v piatok ráno znížila rating Ruskej federácie o jeden stupeň na úroveň BBB –, teda len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Výhľad ruského ratingu je podľa agentúry negatívny. Hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruskej federácie by mohlo v prípade ďalšieho zhoršenia vývoja tamojšej ekonomiky či sprísnenia sankcií ďalej poklesnúť. Rozlohou najväčšia krajina sveta sa  podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, dostáva na finančnom trhu do izolácie a čoraz častejšie sa stretáva s problémom prefinancovania sa na trhu. Hoci Rusko zatiaľ nutne nepotrebuje umiestniť svoje dlhopisy na trhu, tretia zrušená aukcia v rade nie je dobrým znamením. V stredu ruské ministerstvo financií zrušilo plánovanú aukciu rubľových dlhopisov po tom, ako „investormi požadované výnosy nezodpovedali kreditnej kvalite Ruskej federácie“.

KOMODITY

Situácia za našimi východnými hranicami ženie nahor ceny komodít. Drahé kovy pritom ešte vo štvrtok na obed testovali niekoľkomesačné minimá. Striebro sa po prvýkrát v tomto roku pozrelo pod hladinu 19 dolárov za uncu a zlato otestovalo hladinu 1 270 dolárov za uncu po prvýkrát od začiatku februára. Po negatívnych správach z východnej Európy však ceny týchto drahých kovov zamierili výrazne nahor. Zlato sa dostalo späť nad úroveň 1 300 dolárov za uncu a striebro napokon zatváralo týždeň na úrovni 19,7 dolárov. Cenový rast zaznamenali aj obilniny na čele s pšenicou, ktorej cena opäť atakuje 7 dolárov za bušel.

CYPRUS

Ratingová agentúra S&P v piatok zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Cypru o jeden stupeň z úrovne B – na B. Výhľad ratingu agentúra označila za pozitívny. Dôvodom zvýšenia cyperského ratingu sú podľa S&P najmä napĺňanie podmienok memoranda o pomoci, miernejší než očakávaný prepad ekonomiky v uplynulom roku a prekonávanie očakávaní v prípade rozpočtových cieľov. Pozitívny výhľad ratingu podľa agentúry odzrkadľuje fakt, že v priebehu najbližšieho roku by rating ostrovnej ekonomiky mohol byť opäť zvýšený a to v prípade, že Cyprus bude pokračovať v plnení hospodárskych cieľov.

ŠPANIELSKO

Vyššieho ratingu sa od agentúry Fitch v piatok dočkalo Španielsko. Agentúra zdvihla španielsky rating o jeden stupeň z úrovne BBB na BBB + a ratingu pridelila stabilný výhľad. Dôvodom zvýšenia ratingu Španielska je podľa agentúry najmä zlepšenie ekonomického výhľadu. Fitch tak v súčasnosti hodnotí španielsku úverovú spoľahlivosť najlepšie z trojky agentúr.

TALIANSKO

Agentúra Fitch sa bližšie pozrela aj na taliansky rating, ktorý síce z úrovne BBB + nemenila, avšak pristúpila k zlepšeniu jeho výhľadu z negatívneho na stabilný. Nad Talianskom tak od tejto agentúry prestala visieť hrozba zhoršenia ratingového hodnotenia. Dôvodmi tohto kroku agentúry Fitch sú najmä vymanenie sa Talianska z recesie, zlepšenie podmienok na dlhopisovom trhu a posilnenie kapitálu najväčších talianskych finančných inštitúcií.

RUMUNSKO

Zahanbiť svojimi konkurentmi sa nenechala ani agentúra Moody´s, ktorá pristúpila k zlepšeniu výhľadu rumunského ratingu. Rumunsko, aktuálne hodnotené na stupni Baa3, má po novom od agentúry pridelený stabilný výhľad najmä vďaka zlepšeniu makroekonomických ukazovateľov a výhľadu financovania sa v externom prostredí.

O ram

Odporúčame pozrieť

znak eura a vlajky

Euro sa v piatok posilnilo a jeho kurz sa dostal nad 1,10 USD/EUR

Spoločná európska mena sa v piatok po správe o ochladení trhu práce v USA posilnila …

Consent choices