Dovidenia, Brusel! Europoslanci po piatich rokoch dvíhajú kotvy

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Všetko má svoj koniec. Europoslanci sa dočkali posledného plenárneho zasadnutia pred májovými voľbami. Kým s niektorými z nich sa možno uvidíme v novom Parlamente, s inými sa po piatich rokoch stretávame naposledy. Symbolické zbohom hovorí aj 970 legislatívnych aktov, ktoré prijali v Bruseli. Voliči pristúpia k urnám už 24.mája a Slováci si budú vyberať trinásť kandidátov už po tretí krát.

S uplynulým volebným obdobím sa poslanci rozlúčili v číslach. Len pre zaujímavosť – za posledných päť rokov hlasovali 22 403 krát na 76 plenárnych zasadnutiach. Celkovo odrobili 2150 hodín a prijali neuveriteľných 45 000 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.

Posledné zasadnutie zasvätili strateným migrantom v EÚ na mori. Už od tohto leta by im mal pri pátraní a záchrane pomôcť program Frontex. Hneď nato sa poslanci pustili do boja za spravodlivosť.  Ak získate verejnú zákazku, ale spáchali ste podvod, očakávajte pokuty v tisícoch eur. V najhoršom prípade vám dokonca hrozí tiež trest odňatia slobody na 10 rokov.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

 Pozrite sa, ako sa s uplynulými piatimi rokmi rozlúčili europoslanci.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices