Ochrana hranice na východe Slovenska sa zdokonaľuje, tvrdí Kaliňák

hranice
Slovensko-ukrajinská hranica. PHOTO: Flickr.

Ochrana šengenskej hranice sa podľa ministerstva vnútra Róberta Kaliňáka neustále zdokonaľuje. Okrem posilnených hliadok, stoviek hraničných policajtov je slovensko-ukrajinská hranica zabezpečená aj špeciálnou technikou.

Okrem ľudí aj špeciálna technika

Na ukrajinsko-slovenskej hranici operuje viac ako 800 príslušníkov hraničnej a cudzineckej polície. Od roku 2007 je táto oblasť hranicou Šengenu. Na 90-kilometrovom úseku funguje štvorstupňový systém ochrany.

Proti pašerákom cigariet, drog, zbraní,nebezpečných látok alebo alkoholu, proti prevádzačom ľudí.

Priamo na hranici a v jej tesnej blízkosti okrem policajtov pracuje špeciálna technika. Jednou z nich je aj georadar, ktorý polícia začala používať po odhalení prvého pašeráckeho tunela z Ukrajiny na Slovensko.

Radar vysiela signál do hĺbky až 200 metrov a reaguje na podozrivé zmeny podložia. Ovládajú ho dvaja policajt.

Detektory pohybu a senzory

Ďalšie prístroje, ktoré podporujú ochranu hranice, sú rôzne detektory pohybu a senzory. Niektoré reagujú na pohyb osôb, iné na otrasy spôsobené ľudskými krokmi.

Tam, kde nie sú zakopané v zemi špeciálne drôty, reagujú na pašerákov stovky kamier nie len s nočným videním. „Cieľom je identifikovať nelegálne prekročenie štátnej hranice v každom prípade,“ tvrdí manažér pre fyzickú a technickú ochranu štátnej hranice Peter Šimko.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Ďalšou formou kontroly je kontrola vozidiel, ktoré prichádzajú z Ukrajiny na Slovensko. Táto kontrola zaberie približne 30 minút. Policajti sa zameriavajú na pašovanie cigariet, osôb či zbraní. „V priemere sa dá povedať, že tá prevádzka a technická prevádzka hranice ročne nás vychádza zhruba okolo milióna eur,“ uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. „Každý rok Európska únia prispieva približne sumou okolo 1,5 milióne €,“ dodal.

Z EÚ 1,5 milióna €

K špeciálnej technika už onedlho Slovensko získa aj niekoľko nových vrtuľníkov. Denne prejde z Ukrajiny na Slovensko denne okolo 3 000 osôb. Slovensko ilegálnych utečencov zatiaľ úspešne zachytáva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť …

Consent choices