Proruskí radikáli opäť ovládli Slavjansk a Kramatorsk

slavjansk
Radikáli v Slavjansk. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Obrnené jednotky ukrajinskej armády a Národnej gardy obkľúčili mestá Slavjansk a Kramatorsk na severe Doneckej oblasti a mieria južným smerom na Doneck. Napísali to v nedeľu ruské médiá v analýze nočných stretov na východe Ukrajiny.

Radikáli zastavili postup armády

Proruskí radikáli zastavili postup ukrajinskej armády na severe Doneckej oblasti, oznámila v nedeľu ruská štátna televízia Rossija 24. Pod kontrolu vzbúrencov sa údajne znovu dostal Slavjansk a Kramatorsk, rovnako ako obce Kosťantynivka a Andrijevka.

Podľa agentúry ITAR-TASS upratala armáda aj strategické kramatorské letisko. Ukrajinské médiá sa o protiofenzíve separatistov nezmieňujú.

50 000 ľudí bez práce

V 170-tisícovom Kramatorsku vládne chaos a systém zásobovania a verejnej dopravy sa zrútil. Prevádzku museli zastaviť štyri obrovské strojárenské a hutnícke závody, kde pracuje 50 000 ľudí. Zamestnanci kramatorských podnikov nemajú možnosť dopraviť sa do práce a obávajú sa ďalších bojov.

Napätá atmosféra ovláda tiež ulice v juhoukrajinskej Odese, kde v piatok pri požiari miestnej odborovej centrály zahynulo 46 ľudí a takmer 200 ich vyhľadalo lekársku pomoc.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Dopredu naplánovaná provokácia

Oheň vyvolali strety medzi stúpencami kyjevskej vlády a proruskými radikálmi. Situáciu chce v tomto miliónovom meste upokojiť premiér Jaceňuk, ktorý v nedeľu z Kyjeva do Odesy odišiel.

Masové nepokoje v Odese, pri ktorých v piatok zahynuli desiatky ľudí, boli dopredu pripravenou provokáciou a „smrteľným útokom na Ukrajinu“ vedeným z Ruska. Na zhromaždení v juhoukrajinskej Odese to v prehlásil predseda ukrajinskej vlády Jaceňuk.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices