Na Ukrajine je nutný medzinárodný zásah, tvrdí Putin a Merkelová

merkelova
Angela Merkelová, nemecká kancelárka. PHOTO: Flickr.

Ukrajinská armáda na východe krajiny pokračuje vo vojenskej operácii proti proruským ozbrojencom. Separatisti hlásia, že minimálne päť ich bojovníkov utrpelo pri pondelkových stretoch pri Slavjansku vážne zranenia. Situácia v oblasti je naďalej napätá. Zmierniť by ju podľa Moskvy a Washingtonu mohla misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu telefonicky hovorila s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Zhodli sa, že k zníženiu napätia na Ukrajine je potrebný účinný medzinárodný zásah. Oznámila to tlačová služba Kremľu. Podľa agentúry Reuters sa hovorilo tiež o tranzite ruského plynu do Európy.

Separatisti hlásia ranených

Boje v Slavjansku, ktorý je strategickým miestom na nepokojnom ukrajinskom východe, trvajú už niekoľko dní a doposiaľ si vyžiadali niekoľko životov. Kyjev do operácie, ktorú nazýva protiteroristickou, nasadil obrnené vozy a helikoptéry.

Podľa správ médií sa vojaci snažia zlikvidovať ďalšie barikády a kontrolné stanovisko, ktoré radikáli v meste vystavali. Centrum Slavjanska je naďalej pod kontrolou separatistov, armáda ale mesto obkľúčila a vykonáva akcie, ktoré majú podľa všetkého demonštrovať silu.

Kremeľská rada pre ľudské práva v pondelok v prehlásení konštatovala, že chce OBSE pomôcť s organizovaním mierových rozhovorov. V dokumente taktiež vyzvala ukrajinský parlament, aby zastavil vojenské operácie v Donecku a ďalších východoukrajinských regiónoch, a ozbrojenú opozíciu, aby zložila zbrane a súhlasila s jednaním.

Časť rady v marci kritizovala obsadenie ukrajinského Krymu a taktiež apelovala na Moskvu, aby sa voči Ukrajine zdržala násilia.

Dodávky ruského plynu

Agentúra DPA rovnako s odkazom na Putinov úrad uviedla, že ruský prezident kládol dôraz na potrebu zahájenia vyjednávania medzi kyjevskou vládou a proruskými vzbúrencami. Merkelová rozprávala o tom, aby sa sprostredkovateľskej misie medzi znepriatelenými stranami chopila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Merkelová a Putin hovorili tiež o situácii okolo dodávok ruského plynu a jeho tranzitu cez Ukrajinu, a to na základe výsledkov nedávnej schôdzky zástupcov EÚ, Ruska a Ukrajiny vo Varšave.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Ďalšie schôdzky

Ruský predstaviteľ v piatok v poľskej metropole podľa Reuters pohrozil, že Moskva v júni obmedzí dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak neobdrží finančné zálohy.

Účastníci varšavskej schôdzky sa zhodli na ďalších dvoch stretnutiach ešte tento mesiac. Nasledujúca schôdza sa uskutoční o dva týždne, ďalšia potom na konci mája. Zapodeivať by sa mali všetkými stále otvorenými právnymi aj hospodárskymi otázkami okolo dodávok plynu.

Rusko-ukrajinský spor o plyn ďalej prehlbuje napätie na Ukrajine, kde sa na východe krajiny po anexii Krymu Ruskom zvýšila aktivita proruských separatistov. Ozbrojenci, ktorí žiadajú pripojenie východnej Ukrajiny k Rusku obsadili v posledných týždňoch štátne úrady v rade miest.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Vývoz ruského plynu plynovodmi do EÚ klesne tento rok takmer o dve tretiny

Vývoz ruského plynu do Európskej únie plynovodmi môže tento rok klesnúť na 21 miliárd kubických …

Consent choices