Nový trend v podnikaní: Digitalizácia dokáže zvýšiť HDP o 8 percent, tvrdí Komisia

počítač
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Možno ste to zažili na vlastnej koži. Sršíte originálnymi nápadmi a dali ste si patentovať svoje know-how, ale doteraz ste nenabrali toľko odvahy, aby ste začali s vlastným biznisom. Ako sa však hovorí – strach má veľké oči, no úspešným patrí svet. Aj z tohto dôvodu spúšťa Európska komisia projekt, ktorý podporuje digitálne podnikanie. Práve v informačných technológiách sa črtá naša budúcnosť a podľa odhadov by toto odvetvie mohlo vytvoriť až  1,5 milióna nových pracovných pozícií.

Iniciatíva s názvom Watify chce pomôcť všetkým podnikateľom, ktorí majú o svojich začiatkoch akékoľvek pochybnosti. Podľa Komisie je totiž malým krôčikom už len to, keď začnete svoje plány realizovať. Platforma chce tiež poradiť už existujúcim spoločnostiam, ako zlepšiť svoju ekonomickú činnosť pomocou digitálnych technológií.

Za snahou Európskej komisie treba hľadať aj niečo iné, ako len dobrý úmysel. Digitálna ekonomika vo viacerých krajinách prispieva k 8-percentnému nárastu HDP a vytváraniu nových pracovných miest. Štúdie tiež poukázali na rýchlejší rast malých a stredných podnikov.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Nové technologické trendy, ako sú mobilné a sociálne riešenia, analytika dát či digitalizácia výroby, ponúkajú nekonečný rad príležitostí pre podnikateľské služby. Tieto postupy navyše zvyšujú produktivitu a konkurencieschopnosť na trhu, čo mení celý spracovateľský priemysel.

Internetové hospodárstvo Európskej únie je zatiaľ v plienkach. Len ťažko vraj dokážeme poraziť digitálne mocnosti, akými sú USA alebo Švédsko.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices