Európska komisia chce zrovnoprávniť ženy s mužmi vo futbale

Futbalistky
Futbalistky. PHOTO: Flickr.

Podľa štatistík rodová rovnosť v Únii za posledné desaťročia stúpla. Androulla Vassiliou v tom vidí možnosť zrovnoprávniť ženy s mužmi aj v športe. Zaujíma sa najmä o futbal.

Komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež chce v spolupráci s futbalovou organizáciou UEFA a členskými štátmi podporiť dievčatá a ženy, aby sa podieľali na najrozšírenejšom športe na svete v rovnakej miere ako muži. Za posledné tri desaťročia stúpol u nežného pohlavia záujem o futbal, no komisárka dodala, že v jeho hraní a sledovaní dominujú muži.

Podľa nej sú hlavnou príčinou stereotypy. Nepopieram, že sa za posledné desaťročia športy ako futbal zdali nevhodné pre dievčatá a ženy. Pravda je taká, že neexistuje objektívny dôvod tomu veriť. Z môjho pohľadu, vysvetlenie je možné nájsť v kultúrnych hodnotách a stereotypoch, existujúcich v športe a spoločnosti.“

Aby sa dala rodová rovnosť aplikovať vo svete futbalu a v športoch všeobecne, podľa komisárky je nevyhnutné sa sústrediť na viacero vecí: na utvorenie priestoru ženám vo vedúcich, trénerských a iných rozhodných pozíciách futbalového odvetvia. „Je tu obrovská potreba pozdvihnúť viac vyrovnanú reprezentáciu žien v kľúčových trénerských a vedúcich pozíciách športovej brandže. Únia musí vytvoriť bezpečné prostredie. Futbalové organizácie by mali podporovať tento trend a celkovo zmeniť postoj a kultúru manažovania futbalu,“ uviedla a poukázala na to, že všetky profesionálne kluby vedú výhradne muži.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Tento nápad sa opiera o príklad Komisie, ktorá v roku 2011 vyzvala obchodné spoločnosti k záväzku, aby prijímali viac žien, 30% do roku 2015 a 40% do 2020. No už v dnes v Únii existujú pilotné programy na podporu žien vo vedení športu, ako WILD (Rozvoj medzinárodného ženského vedenia) a ENGSO (Európska mimovládna športová organizácia). Podľa komisárky je strategické, aby Komisia spolupracovala s futbalovou asociáciou a jednotlivými členskými štátmi. Tie už vyjadrili kladné stanovisko a účasť na tomto projekte. Vassiliou predpokladá, že prezident UEFA Platini podporí pripravované konkrétne činnosti.

O mve

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices